Piersi z kurczaka w chlebku pita

Przepis kulinarny
Piersi z kurczaka w chlebku pita

Dania z pitą kojarzą nam się ze stołowaniem poza domem. Tymczasem możemy przygotować je w domu – taka mała odmiana w naszych domowych kulinariach. A sos – nieco odmienny od klasyki - wart jest bliższego poznania.

Składniki:

-400 g sosu Uncle Ben’s® Pikantno-słodki smak Maroka,
-100 ml oleju arachidowego,
-350 g piersi z kurczaka,
-sok z 2 cytryn,
-4 małe placki pity,
-2 łyżki stołowe pokrojonej kolendry,
-sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

1) Przygotuj marynatę: wyciśnij sok z cytryn, dodaj połowę oleju i posiekanej drobno kolendry. 2) Piersi z kurczaka pokrój w paski o długości 4-5 cm. Wymieszaj mięso z przygotowaną marynatą i odstaw do lodówki na 90 min. 3) Po wyjęciu mięsa z lodówki, dopraw je solą i pieprzem. Podsmaż je ze wszystkich stron na pozostałym oleju. Dodaj sos Pikantno-słodki smak Maroka Uncle Ben’s®. Podduś całość ok. 5 min. Dodaj resztę kolendry. 4) Placki pity podpiecz w piekarniku lub podgrzej na suchej, gorącej patelni z obu stron. Rozdziel tak, aby powstała kieszeń. Do środka każdego placka włóż przygotowanego kurczaka w sosie.

Jak podawać?

Zaraz po przygotowaniu dania.

Uwagi:

Do tego dania można podać oddzielnie kuskus w kokilce.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćniedużo
Przybliżony koszt19 zł

Piersi z kurczaka w chlebku pita: Podobne przepisy

Piersi z kurczaka w chlebku pita: wypróbuj również

Powiązane Tematy