Prosta w przygotowaniu propozycja na letnie truskawkowe śniadanie. Lubiana przez wszystkich. Pomysł można zmieniać i rozwijać w miarę dojrzewania kolejnych miękkich owoców, aż do jesieni. Zwłaszcza podczas smażenia dżemów i konfitur, które dopiero zdjęte z ognia, wspaniale wpisują się w ten smak. Nie wpuszczamy się w czasochłonne pieczenie, a przyjemność wielka.
Składniki:
- chałka,
- truskawki,
- świeżo przygotowany dżem truskawkowy (opcjonalnie).
Krem:
- 1 serek mascarpone,
- 50 g cukru pudru (wg własnego uzania),
- 1 cytryna,
- kieliszek likieru (opcjonalnie).
Jak przyrządzić?
1) Do serka mascarpone wrzucamy cukier puder i mieszamy całość dokładnie. Dodajemy sok z cytryny ( ilość wg własnego smaku) i otartą skórkę cytrynową. Wkładamy na chwilę do lodówki.
2) Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Przygotowujemy grzanki z chałki.
3) Podajemy wszystkie składniki oddzielnie – każdy dekoruje grzankę wg własnego upodobania
Jak podawać?
Grzanki z chałki mogą być deserem po mniej zobowiązujących, codziennych i plenerowych obiadach i kolacjach.
Uwagi:
Trzeba pamiętać, że serek choć lekki w smaku, jest nieprawdopodobnie kaloryczny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 12 zł |