Podróż do przeszłości dla miłośników włoskiej pizzy i francuskiej tarty. Potrawa prosta w smaku i budząca przez to miłe, swojskie skojarzenia, choć wieś lotaryńska, skąd pochodzi, oddalona jest o wiele dni podróży wierzchem. Nasze swojskie potrawy zazwyczaj pasują do wódki lub piwa. Jednak uzupełnieniem tego dania jest dobre czerwone wino.
Składniki:
Ciasto:
20 dag mąki pszennej,
10 dag masła,
1/3 szklanki zimnej posolonej wody,
sól.
Do przygotowania formy:
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki pszennej.
Wypełnienie:
2 pomidory,
2 jajka,
25 dag śmietany kremówki,
5 dag startego, ostrego sera,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Przygotować ciasto: posiekać drobno masło, do mąki dolewać porcjami posoloną wodę. Całość zagnieść. Z ciasta uformować kulę i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Wysmarować masłem formę do tarty (lub tortownicę) i wysypać ją mąką. Ciasto rozwałkować na okrągły płat, wyłożyć nim formę, podnosząc delikatnie brzegi. Spód nakłuć widelcem kilkanaście razy. Wstawić do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika na około 15 minut. Jeśli jest taka możliwość kilka minut piec placek od spodu.
Przygotować wypełnienie: Pomidory sparzyć, obrać i oczyścić z pestek. Pokroić w drobną kostkę. Jajka roztrzepać ze śmietaną, wymieszać z serem oraz pomidorami, przyprawić solą i pieprzem.
Wyjąć podpieczone ciasto i wyłożyć na nim masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |