Dzisiejszy przepis to wariacja na temat kotletów mielonych, a raczej pomysł na ich uszlachetnienie i dodanie pazura. Te mielone aspirują do kuchni włoskiej, pasują do włoskich sałat, szpinaku i pomidorów w najróżniejszych kombinacjach. Krótko mówiąc, to kotlety w wersji letniej. Dzieci zaproszone na obiad spałaszowały po trzy sztuki, więc warto zrobić ich nieco więcej. Jednak nie zamrażajmy kotletów na „później”, bo rozmrożona feta nie smakuje już tak samo.
Składniki:
50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
1 czerstwa kajzerka,
4 jajka,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka startego majeranku,
1 cebula,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki,
1 opakowanie fety (275 g),
1 łyżka bułki tartej,
2 łyżki mąki,
5 łyżek oleju lub oliwy.
Jak przyrządzić?
Godzinę wcześniej wkładamy kajzerkę do miseczki z mlekiem, żeby rozmiękła.
Mielone mięso wkładamy do miski.
Wyciskamy i rozdrabniamy namoczoną bułkę i dodajemy do mięsa. Wbijamy tam również dwa jajka, dorzucamy majeranek, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Siekamy cebulę bardzo drobno i wrzucamy do mięsa.
Masę musimy wyrobić bardzo dokładnie. Polecam poświęcić tej czynności co najmniej 5 minut.
Fetę kroimy na 8 plastrów.
Formujemy z mięsa płaskie, okrągłe placki i zawijamy nimi fetę. Delikatnie formujemy kotlety, pamiętając, że każda dziurka, przez którą może wypłynąć feta, to ryzyko, że danie się nie uda.
Obtaczamy kotlety najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na końcu w tartej bułce.
Smażymy na oleju z każdej strony co najmniej po 5 minut.
Jak podawać?
Podajemy z bagietką lub ziemniakami. Jako dodatek – wszelkie sałaty.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |