Tarty też mają swoją elitę. Kto raz spróbował cytrynowej, tylko takiej z prawdziwego zdarzenia, będzie wracał do niej przy każdej okazji. Włoskie smakołyki z cytryn w ogóle należą do najlepszych na świecie. Trudno przewidzieć na ile osób przygotowany jest ten przepis. U mnie w domu na jedną, góra dwie. Grzech tarty cytrynowej jak widmo wisi nad dietą wielu smakoszy. A zatem grzeszmy i wciągajmy w ten grzech najbliższych. Śródziemnomorska kuchnia ma swoje bomby kaloryczne. To jest najprzyjemniejsza bomba, jaką znam.
Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki,
10 dag masła,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 żółtko,
szczypta soli,
5 dag cukru.
Masa:
skórka starta z 1 cytryny,
½ pełnotłustego jogurtu (bałkański),
3 łyżki soku z cytryny,
400 ml śmietany kremówki,
6 łyżek soku ananasowego,
5-8 krążków ananasa z puszki,
10 dag cukru,
20 g żelatyny.
Jak przyrządzić?
Mąkę zagniatamy z masłem, żółtkiem, solą, cukrem i cukrem waniliowym.
Wyrabiamy ciasto przez około 5 minut, po czym wstawiamy je do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Po wyjęciu ciasta z lodówki odczekujemy 10 minut, a następnie wałkujemy.
Formę (28 cm) smarujemy odrobiną masła i wykładamy ją ciastem.
Nakłuwamy w wielu miejscach spód ciasta widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Mieszamy jogurt z cukrem, skórką i sokiem cytrynowym.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno.
Sok z ananasa podgrzewamy, rozpuszczamy w nim żelatynę, po czym powoli, już po zdjęciu z ognia, dodajemy jogurt.
Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Do zastygającego kremu jogurtowego dodajemy bitą śmietanę.
Kruchy spód smarujemy masą i wstawiamy w chłodne miejsce, aby masa zastygła.
Jak podawać?
Przed podaniem dekorujemy kawałkami ananasa.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 20 zł |