Przystawki są idealne na każdą okazję. Mogą być poczęstunkiem dla przyjaciół, mini daniem do obiadu. Szybko zaspokajają głód domowników po powrocie z pracy. Są też niezbędnym elementem każdego przyjęcia. Przyrządzenie faszerowanych pieczarek jest proste i tanie. Składniki bez trudu kupimy w sklepie lub na bazarze o każdej porze roku. Faszerowane pieczarki smakują zarówno jako dodatek do potraw lub jako samodzielne danie. To także propozycja na świąteczny stół.
Składniki:
0,5 kg dużych pieczarek,
1 cebula,
1 czerwona papryka,
1 pęczek natki pietruszki,
1 ząbek czosnku,
2 surowe jajka,
4 łyżki tartej bułki,
sól, pieprz,
łyżka masła.
Jak przyrządzić?
Z umytych, obranych ze skórki pieczarek odcinamy nóżki przy kapeluszach i ścieramy je na jarzynowej tarce.
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i starte pieczarki.
Pod koniec duszenia dodajemy drobno pokrojoną paprykę, zmiażdżony czosnek i smażymy jeszcze chwilę.
Do przestudzonego farszu pieczarkowego dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki i dwie łyżeczki bułki tartej.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Napełniamy farszem kapelusze pieczarek, lekko przyciskając.
Następnie delikatnie panierujemy roztrzepanym jajkiem i bułką tartą.
Smażymy po obu stronach na złoty kolor.
Jak podawać?
Podajemy jako przystawkę lub jako dodatek do mięs.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 7 zł |