Coś dla mężczyzn, którzy nie potrafią gotować, ale chcieliby ósmego marca osłodzić swoim kobietom poranek. Trufle są bardzo szybkie i łatwe w przyrządzeniu. Mają ciekawy i intensywny smak mlecznej czekolady i włoskich orzechów. Idealne do porannej mocnej kawy lub kakao. Mogą być też małym, ale pomysłowym dodatkiem do wykwintnego obiadu, o ile panom będzie się chciało taki przyrządzić. Trufle to także przyjemna przekąską, którą w poniedziałek można zabrać do pracy zamiast batonika.
Składniki:
1 szklanka orzechów włoskich,
1 szklanka herbatników,
15 dag cukru pudru,
2 tabliczki czekolady mlecznej,
10 dag masła,
2 łyżeczki kakao,
kieliszek spirytusu,
szklanka mleka.
Jak przyrządzić?
Czekoladę rozpuścić w mleku na małym ogniu, ciągle mieszając (uważać, by się nie przypaliła).
Orzechy zmielić.
Do miski wsypać zmielone orzechy, wlać rozpuszczoną czekoladę, spirytus, wsypać cukier puder, kakao i dodać masło.
Wszystko wymieszać do momentu otrzymania jednolitej masy.
Z masy formować kulki i obtaczać w pokruszonych herbatnikach.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |