Latem, nad przyjęcie w eleganckim lokalu przedkładamy swobodne biesiadowanie na świeżym powietrzu. Tęsknimy za unoszącym się w powietrzu zapachem pieczonego mięsa. Wiosną, namiastką tego mogą być szaszłyki pieczone na ruszcie w piekarniku. Potrawy z rusztu zawierają znacznie mniej tłuszczu, a dodatek wielu ziół i przypraw sprawia, że są lekkostrawne i zdrowsze.
Składniki:
50 dag piersi z kurczaka,
50 dag pieczarek,
2 papryki,
2 duże cebule.
Marynata:
2 ząbki czosnku,
mała cebula,
1 łyżka świeżego imbiru lub łyżeczka suszonego,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki kolendry mielonej,
1 łyżeczka kminku mielonego,
1/3 szklanki naturalnego jogurtu,
½ łyżeczki soli.
Patyczki do szaszłyków.
Jak przyrządzić?
Drewniane patyki do nadziewania szaszłyków namoczyć w wodzie na kilka godzin.
Dokładnie zmiksować cebulę, czosnek, imbir, sok z cytryny i pozostałe przyprawy.
Przełożyć do miski, dodać jogurt oraz sól.
Kurczaka pokroić w dużą kostkę, wymieszać w marynacie.
Przykryć i chłodzić w lodówce kilka godzin.
Można zostawić na całą noc.
Pieczarki, paprykę, cebulę pokroić, wyjąć mięso z marynaty i nadziewać na patyki na przemian.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, około pół godziny.
Jak podawać?
Podawać jako danie obiadowe z frytkami i surówką lub jako przystawkę.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 22 zł |