Składniki:
15 dag fileta z łososia,
8 dużych krewetek,
pół cytryny,
8 listków laurowych,
4 łyżki oliwy,
2 łyżki soku z cytryny,
ząbek czosnku,
sól,
pieprz,
3 pęczki dymki,
4 plasterki bekonu,
15 dag mozzarelli,
4 sznycle indycze,
4 plasterki szynki (np. parmeńskiej),
pół pęczka szałwii,
pół bagietki,
5 dag masła,
po 3 gałązki rozmarynu, tymianku, szałwii i natki.
Jak przyrządzić?
Pokroić na kawałki łososia i cytrynę, ponadziewać na szpadki na przemian z krewetkami i listkami laurowymi. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i posiekanym czosnkiem, przyprawić. Posmarować szaszłyki, odłożyć na pół godziny. Dymki obgotować w osolonej wodzie, zawinąć w bekon. Sznycle obłożyć plasterkami szynki i mozzarelli oraz listkami szałwii. Złożyć na połówki, grillować 6-8 minut z każdej strony. Oprószyć solą i pieprzem, obłożyć szałwią. Szaszłyki z krewetek i pakieciki z dymki ułożyć na grillu na 10 minut. Do masła dodac posiekane zioła i przyprawy, posmarować kromki bagietki. Kromki grillować około 5 minut.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | aszrobag |