Składniki:
0,5 kg pangi, mleczko kokosowe oraz 2 deka wiórków kokosowych, 1/4 łyżeczki cukru na 0,75l wody, 1 malutka bardzo ostra papryczka, 1 mały por i 5 sztuk oliwek czarnych siekanych. Sól - szczypta, kilka odrobinek tymianku. Proszek z ostrej curry na koniec.
Jak przyrządzić?
Do wrzącej osolonej i posłodzonej wody z tymiankiem, który zabija morski posmak, wrzucić rozmrożoną trochę rybę (ja rozmrażam w mikrofalówce 5min 750W). Po 5 minutach od wrzenia dorzucić drobniutko posiekany por, całą papryczkę i siekane oliwki, na samym końcu czyli po kolejnych 5 minutach dodać kokos. Potrzymać jeszcze na fajerce 3-4 minuty, odcedzić rybę od reszty i podać samą rybkę podzieloną na 3 porcje posypując ociupinką kokosu i rozpylić curry. Ma niesamowity ostro-słodki smak i niebiański aromat! polecam! Jadłem w Szwajcarii w Davos w knajpie, skąd mam przepis.
Jak podawać?
Powinno się podać porcję w głębszej czarce z odrobiną sosu kokosowego. Obowiązkowo z wiórkami!
Uwagi:
Nie gotować dłużej niź w sumie 18 min. bo się rozpadnie. Próbowałem zastąpić pangę sandaczem filetowanym - wyszło jeszcze lepsze moim zdaniem!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 17 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | b.niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Zgrubny |