Sk艂adniki:
Ciasto: 1,5 szklanki m膮ki, 1 jajko, 1/3 kostki margaryny, 0,5 szklanki cukru, 0,5 艂y偶eczki proszku do pieczenia.
Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu, 5 jaj, 1 szklanka cukru, 0,5 szklanki oleju, 2 budy艅e 艣mietankowe, 2 szklanki mleka, cukier waniliowy, rodzynki lub brzoskwinie.
Jak przyrz膮dzi膰?
1. Z podanych sk艂adnik贸w zagnie艣膰 ciasto i wy艂o偶y膰 dno formy.
2. Ser, 偶贸艂tka, cukier, budy艅, olej i cukier waniliowy zmiksowa膰. Ubi膰 pian臋 z bia艂ek i po艂膮czy膰 z mas膮.
3. Zagotowa膰 mleko i gor膮ce wla膰 do masy serowej. Dok艂adnie wymiesza膰. Doda膰 rodzynki lub przed w艂o偶eniem masy serowej u艂o偶y膰 brzoskwinie. Wyla膰 mas臋 na przygotowany sp贸d i piec oko艂o godziny. Uprzedzam, 偶e masa serowa przed pieczeniem b臋dzie rzadka. Wyjmowa膰 dopiero po ca艂kowitym wystudzeniu.
4. Proponuj臋 udekorowanie sernika zygzakami z polewy czekoladowej i pere艂kami (do kupienia w cukierni). Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudno艣膰 | bardzo trudny |
Autor | kasia |