Składniki:
Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 1 jajko, 1/3 kostki margaryny, 0,5 szklanki cukru, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu, 5 jaj, 1 szklanka cukru, 0,5 szklanki oleju, 2 budyńe śmietankowe, 2 szklanki mleka, cukier waniliowy, rodzynki lub brzoskwinie.
Jak przyrządzić?
1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć dno formy.
2. Ser, żółtka, cukier, budyń, olej i cukier waniliowy zmiksować. Ubić pianę z białek i połączyć z masą.
3. Zagotować mleko i gorące wlać do masy serowej. Dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki lub przed włożeniem masy serowej ułożyć brzoskwinie. Wylać masę na przygotowany spód i piec około godziny. Uprzedzam, że masa serowa przed pieczeniem będzie rzadka. Wyjmować dopiero po całkowitym wystudzeniu.
4. Proponuję udekorowanie sernika zygzakami z polewy czekoladowej i perełkami (do kupienia w cukierni). Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | bardzo trudny |
Autor | kasia |