Sk艂adniki:
3 szkl. maki,
1 szkl. cukru pudru,
1 szkl. margaryny (zwykla kostka to cala szklanka),
1 lyzeczka proszku do pieczenia,
1 lyzeczka amoniaku,
4 zoltka,
1 szklanka orzechow mielonych do ciasta ciemnego,
1 dzem wisniowy,
1 sloik wisni,
kakao.
Jak przyrz膮dzi膰?
Wszystkie skladniki posiekac, zarobic ciasto i podzielic na 2 czesci. Biale ciasto rozwalkowac, polozyc na blache i posmarowac dzemem, do drugiej dodac kakao i posiekane orzechy. Zagniesc i robic kule. W srodek wlozyc orzechy, wisnie, rodzynki - co kto lubi - i ukladac kule na ciescie bialym z dzemem w duzych odstepach, bo ciasto rosnie i zeby sie nie skleily.
Upiec biszkopt z 4 zoltek, 4 lyzek cukru i 4 lyzek maki.
Masa: 1 szkl. mleka, 5 lyzek cukru, 1 cukier waniliowy, 2 lyzki maki, 2 jaja, 1 kostka masla, 1 galaretka.
Mleko podzielic na 2 czesci, do jednej wbic jaja z maka, gotowac na budyn. Maslo utrzec, dodac do niego wystudzony budyn i 1/2 galaretki i utrzec mase.
Na upieczone ciasto z kulkami polozyc mase w zakamarki i na to biszkopt. Zrobic polewe lub posypac cukrem pudrem, z polewalepiej smakuje (wedlug mnie). Moja tresciowa galaretke dodaje do gotujacego sie budyniu i juz nabiera koloru i sie szybciejrozpusci. Zycze smacznego, pozdrawiam.
Jak podawa膰?
z usmiechem :D
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Przybli偶ony koszt | 35 z艂 |
Autor | aneta |