Składniki:
1 kostka margaryny Kasia,
500 g mleko w proszku (pełne),
1 szkl. cukru pudru,
0,5 szkl. mleka,
6 łyżek kakao,
200 g bakalii,
6 paczek herbatników maślanych.
Jak przyrządzić?
Do garnczka wlać mleko i rozpuścić margarynę z cukrem pudrem. Wystarczy ustawić mały ogień i ciągle mieszać, żeby nie doprowadzić do zagotowania się masy. Odstawić do ostygnięcia.
Do wysokiego naczynia wsypać mleko w proszku i zmiksować z kakao na jednolity proszek. Nie należy się tu spieszyć, w mleku w proszku też bywają grudki i trzeba je dobrze utrzeć.
Do proszku dodawać ostudzoną (może być jeszcze ciepła) masę maślaną, ciągle miksując. Na koniec masa zacznie szybko gęstnieć, więc z resztą składników należy się spieszyć.
Wsypać bakalie, dodać do tego pokruszone herbatniki i wymieszać.
Tak przygotowaną masę układać w formie wyłożonej pergaminem lub folią (folia może się nieco kleić do ciasta). Mocno "upchnąć" całość w formie, żeby się lepiej zestała. Wstawić na noc do lodówki.
Smacznego :)
Uwagi:
Jeśli ktoś chce ładnie udekorować blok, to można polać go rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | bardzo wysoka :) |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Małgosia |