Składniki:
30 dag makaronu muszelki (najlepiej Lubella),
18 dag szynki (nejlepiej lekko wędzonej),
ok 10 dag sera żółtego,
1 mała, czerwona cebula,
1 średnia papryka czerwona,
ok. 5 korniszkonów,
puszka kukurydzy,
majonez: 5-6 łyżek, ja daję light ;))),
łyżka musztardy,
sól, pieprz, można dodać pieprzu ziołowego i odrobinę przyprawy do gyrosa.
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy al dente (ja podczas gotowania dolewam oleju, żeby makaron się nie sklejał), porządnie studzimy. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, natomiast szynkę i korniszony w nieco grubszą, kukurydzę odcedzamy na sitku, ser ścieramy na jak najgrubszych oczkach tarki. Wszystko wrzucamy do miski, doprawiamy i porządnie mieszamy.
Jak podawać?
Najlepiej jak sałatka się schłodzi. ok 3 godzin (o ile łakomczuchy jej na to pozwolą ;))
Uwagi:
Z takiej ilości składników wychodzi bardzo duża porcja bardzo pysznej sałatki.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | ;))) |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | AnkanaS |