Składniki:
Papryka czerwona, czosnek, natka pietruszki, oliwa, odrobinę soli/według smaku/, 8 papryk, ocet winny
Jak przyrządzić?
Paprykę opłukać, osuszyć ściereczką. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni Celsjusza. Następnie włożyć paprykę w całości i opiekać z obu stron, do chwili gdy skórka stanie się brązowa, następnie paprykę przełożyć do garnka, przykryć i pozostawić do ostygnięcia. Gdy papryka przestygnie, usunąć gniazda nasienne i obrać skórkę. Pokrajać paprykę na kawałki, posypać solą, skropić octem winnym, dodać oliwę i posypać natką pietruszki.
Potrzebne przybory:
Piekarnik z rusztem lub brytfanna
Jak podawać?
Podawać z białym pieczywem, a najlepiej z kieliszkiem rakii.
Uwagi:
.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | bardzo trudny |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 11 zł |
Autor | Tedi |