Składniki:
cebula, 2 jaja, mąka, bułka tarta, olej do smażenia, sól, przyprawy
Jak przyrządzić?
Z tą cebulą to jest tak: Najpierw przygotowuję cebulę (duże główki nieuszkodzone), kroję plastry, ale w taki sposób, aby można było z nich uzyskać kółka różnych rozmiarów (odrzucam "dupki"). Przygotowuję ciasto jak na omlet, a więc: (oczywiście zależy, ile cebuli chce się usmażyć) powiedzmy, że kółka z trzech dużych cebul, dwa jaja, oddzielam białko od żółtka, do żółtek dodaję 4 czubate łyżki mąki pszennej i mleka tyle, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Ucieram mikserem. Ubijam białka na sztywną pianę, dodając odrobinkę soli. Stawiam na gaz naczynie z tak zwanym głębokim tłuszczem (olej). Dodaję pianę z białek do ciasta, pieprz ziołowy, zioła (według uznania), delikatnie mieszam łyżką na jednolitą konsystencję. Wrzucam do ciasta krążki cebuli, tak aby się zanużyły całe i po kolei wyjmuję dwoma widelcami i wkładam sukcesywnie na rozgrzany głęboki tłuszcz. Po usmażeniu na złoty kolor wyjmuję krążki i układam na papierowym ręczniku do odsączenia. Są bardzo dobre jako przystawka lub dodatek do głównego dania, chociaż są kaloryczne.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | Tadeusz |