Składniki:
żeberka dość mięsne, takie aby wykroić z nich po ugotowaniu małe porcyjki - na jaką ilość chcemy zrobić,
kapusta włoska lub zwykła,
ketchup, koncentrat pomidorowy,
przyprawy wg smaku
Jak przyrządzić?
Żeberka ugotować w wodzie z bulionem, tyle aby wychodziła z nich kostka. Po ostygnięciu wyjąć kostki, pokroić na porcyjki i obsypać przyprawami.Z kapusty uprzednio sparzonej tak jak na gołąbki oddzielamy liście, zawijamy w nie każdą porcję żeberek. Dusimy ok. 40 minut np. w garnku z odpowiednią ilością wywaru z żeberek, przyprawami i dodatkiem koncentratu. Podajemy polane ketchupem z ziemniakami.
Uwagi:
Podane danie najlepiej smakuje na drugi dzień odgrzane. Jeśli ktoś lubi, można podawać z sosem zrobionym z tego wywaru.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | aza |