Składniki:
2 duże piersi z kurczaka,
2 łyżki mąki,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
ser żółty,
3 jajka,
1 cebula,
przyprawa do kurczaka,
sól, pieprz,
koperek (świeży lub suszony),
olej
Jak przyrządzić?
1. Filety i cebulę pokroić w kostkę, dodać przyprawę do kurczaka, 3 żółtka, starty żółty ser i wymieszać. 2. Białko ubić na sztywno i dodać do filetów. 3. Dodać mąkę ziemniaczaną, zwykłą (pszenna, poznańska lub wrocławska) i wymieszać. 4. Doprawić solą, pieprzem i koperkiem (jeżeli świeży, to drobno posiekać) według uznania.5. Nakładać na patelnię łyżką i smażyć na małym ogniu w dużej ilości oleju.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Autor | Budzik |