Składniki:
Pół kilo skrzydełek z kurczaka,
włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, cebula, por),
4 duże kartofle (ewentualnie ryż),
kilo ogórków kiszonych,
śmietana słodka,
sól, pieprz, maggi, kostka rosołowa
Jak przyrządzić?
Skrzydełka myjemy, wsadzamy do garnka z wodą, łącznie z umytą, pokrojoną włoszczyzną.Gotujemy około 15 min, dodajemy pokrojone w kostkę kartofle. Przyprawiamy.Gotujemy jeszcze 15 min.Wyciągamy skrzydełka i włoszczyznę. Skrzydełka obieramy z mięsa, marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w kostkę (można to też zrobić od razu przed gotowaniem).Na sam koniec dodajemy starte ogórki kiszone i dolewamy śmietany (nie za dużo).Posypujemy suszoną pietruszką.Jeśli ktoś lubi gęstsze zupy, to dosypuje do tego trochę ryżu lub używa ryżu zamiast kartofli.
Potrzebne przybory:
Garnek, deska do krojenia, nóż
Jak podawać?
W głębokim talerzu i na gorąco.
Uwagi:
Dla miłośników kwaśnych zupek.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | cały garnek |
Kaloryczność | ze względu na śmietanę kaloryczne |
Autor | bibi-lola |