Składniki:
3 puszki pomidorów (w sezonie świeże), 4 ząbki czosnku, oliwa z oliwek (extra vergine), oregano, sól, parmezan, spaghetti 500 g, można dodać oliwki
Jak przyrządzić?
Czosnek kroimy na krążki i dajemy do rondla z gorącą oliwą. Mieszając, szklimy czosnek ok. 2 min, następnie dodajemy pomidory, mieszamy i gotujemy ok. 15 min, po czym dajemy przyprawy i gotujemy jeszcze 15 min. Do makaronu dajemy sos, posypując parmezanem.
Jak podawać?
Na gorąco!
Uwagi:
Danie genialne w swej prostocie i bardzo smaczne. Przepis dostałem od znajomego Włocha. Jeżeli ktoś lubi, można dodać mrożonej mieszanki owoców morza 250 g lub zaostrzyć potrawę szczyptą chili.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Tomek |