Tradycyjne bolognese - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- makaron spagetti (nitki najlepiej rozmiar 6),
- mięso mielone,
- cebula - najlepiej cukrowa lub czosnkowa,
- pomidory świeże,
- czosnek,
- oregano,
- sól,
- pieprz,
- odrobina przecieru pomidorowego.

Jak przyrządzić?

Po zastanowieniu się, ile osób chcemy ugościć rozpoczynamy:na początku na rozgrzanej oliwie podsmarzamy mielone mięsko, dodajemy zmiksowaną (najlepiej) lub pokrojoną drobno cebulę i wszystko razem po lekkim podduszeniu solimy aż mięsko lekko wyschnie - wcześniej puściło sok !!! Następnie dodajemy przetarte, obrane ze skórki pomidory (około 2 - 3 średnich na 250 g mięsa) całość na małym ogniu gotujemy - najlepiej jeśli mięso po podsmarzeniu przeniesiemy do rondelka. Dodajemy do smaku oregano, pieprz lub czerwoną paprykę jeśli ktoś lubi ... na koniec dodajmy odrobinę przecieru pomidorowego - jakieś 2 -3 łyżeczki do herbaty - sprawi to że całość trochę zgęstnieje. Na końcu wyciskamy czosnek - tutaj wedle wyboru - ja polecam dosyć sporo ... gotujemy trochę aż zapach rozprzestrzeni się po całym domu. Sos gotowy teraz tylko makarony - pamiętajcie aby nie były za miękkie - lepiej więc zostawić al dente. Smacznego!!!

Jak podawać?

W głębokim talerzu lub miseczce kładziemy nitki makaronu i z góry polewamy sosem. Parmezan podajmy oddzielnie - nie każdy lubi jego smak i zapach. Całość możęmy ozdobić listkiem oregano lub gałązką tymianku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt15 zł
AutorAlex

Tradycyjne bolognese: Podobne przepisy

Tradycyjne bolognese: wypróbuj również

Powiązane Tematy