Składniki:
- makaron spagetti (nitki najlepiej rozmiar 6),
- mięso mielone,
- cebula - najlepiej cukrowa lub czosnkowa,
- pomidory świeże,
- czosnek,
- oregano,
- sól,
- pieprz,
- odrobina przecieru pomidorowego.
Jak przyrządzić?
Po zastanowieniu się, ile osób chcemy ugościć rozpoczynamy:na początku na rozgrzanej oliwie podsmarzamy mielone mięsko, dodajemy zmiksowaną (najlepiej) lub pokrojoną drobno cebulę i wszystko razem po lekkim podduszeniu solimy aż mięsko lekko wyschnie - wcześniej puściło sok !!! Następnie dodajemy przetarte, obrane ze skórki pomidory (około 2 - 3 średnich na 250 g mięsa) całość na małym ogniu gotujemy - najlepiej jeśli mięso po podsmarzeniu przeniesiemy do rondelka. Dodajemy do smaku oregano, pieprz lub czerwoną paprykę jeśli ktoś lubi ... na koniec dodajmy odrobinę przecieru pomidorowego - jakieś 2 -3 łyżeczki do herbaty - sprawi to że całość trochę zgęstnieje. Na końcu wyciskamy czosnek - tutaj wedle wyboru - ja polecam dosyć sporo ... gotujemy trochę aż zapach rozprzestrzeni się po całym domu. Sos gotowy teraz tylko makarony - pamiętajcie aby nie były za miękkie - lepiej więc zostawić al dente. Smacznego!!!
Jak podawać?
W głębokim talerzu lub miseczce kładziemy nitki makaronu i z góry polewamy sosem. Parmezan podajmy oddzielnie - nie każdy lubi jego smak i zapach. Całość możęmy ozdobić listkiem oregano lub gałązką tymianku.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Alex |