Składniki:
- 8 jaj,
- 10dkg utartego żółtego sera,
- 3-4 ziemniaki,
- 1/2 szklanki mleka,
- oliwa,
- bazylia świeża oraz suszona,
- oliwki,
- przyprawa typu 'wegeta'.
Jak przyrządzić?
Obrać ziemniaki. Umyte porkoić w małą kosteczkę. Uśmażyć je na oliwie na rumiany kolorek. W międzyczasie jajka wbić do miski, zmiksować je/lub ubić widelcem z przyprawami i mlekiem. Dodać ser. Wylać masę jajeczną na rumiane ziemniaczki. Zapiekać na małym ogniu najpierw z jednej strony do zarumienienia się omletu. Potem przerzucić omlet na drugą stronę do drugiej patelni (jeżeli nie mamy dwóch patelni, można omlet wyrzucić na duży talerz, a potem na patelnię) i zrumienić.Po upieczeniu wyłożyć na talerz, pokroić na cztery części. Na każdej położyć po listku świeżej bazylii oraz oliwki. Smacznego!
Potrzebne przybory:
Dwie patelnie, miska, mikser/widelec/talerz.
Jak podawać?
Można na jednym dużym talerzu i każdy sobie nałoży. Lub każdemu po porcji na oddzielnych talerzykach, przyzdobione świeżą bazylią lub oliwką.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Notte |