Makaronowa sałatka - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 0,5kg makaronu pióra (wg Malmy) lub penne,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 15 dag polędwicy drobiowej,
- 20 dag ostrego żółtego sera,
- 15 dag papryki konserwowej,
- oregano,
- oliwa,

Jak przyrządzić?

Makaron gotujemy wg przepisu, należy uważać by go nie rozgotować (musi być al dente!). Przestudzić i wymieszać z łyżką oliwy. Ser i wędlinę oraz paprykę pokroić w paseczki, dodać wraz z kukurydzą do makaronu. Przygotować sos z dodatkiem oregano i wymieszać z sałatką. Sos najłatwiej przygotować z torebki (Knorr, Winiary).

Uwagi:

Sos vinegrette można sporządzić samodzielnie. 3 łyżki oliwy i 3 łyżki octu winnego wymieszać z odrobiną wody, cukru, soli, ziół ( oregano, bazylia, estragon), można dodać pieprz lub granulowany czosnek.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje6-8 porcji
Autorkaha

Makaronowa sałatka: Podobne przepisy

Makaronowa sałatka: wypróbuj również

Powiązane Tematy