Składniki:
- 0,5kg makaronu pióra (wg Malmy) lub penne,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 15 dag polędwicy drobiowej,
- 20 dag ostrego żółtego sera,
- 15 dag papryki konserwowej,
- oregano,
- oliwa,
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy wg przepisu, należy uważać by go nie rozgotować (musi być al dente!). Przestudzić i wymieszać z łyżką oliwy. Ser i wędlinę oraz paprykę pokroić w paseczki, dodać wraz z kukurydzą do makaronu. Przygotować sos z dodatkiem oregano i wymieszać z sałatką. Sos najłatwiej przygotować z torebki (Knorr, Winiary).
Uwagi:
Sos vinegrette można sporządzić samodzielnie. 3 łyżki oliwy i 3 łyżki octu winnego wymieszać z odrobiną wody, cukru, soli, ziół ( oregano, bazylia, estragon), można dodać pieprz lub granulowany czosnek.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 porcji |
Autor | kaha |