Składniki:
- 2 duże cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- 5 pieczarek,
- 4 duże pomidory,
- świeża bazylia,
- 2 puszki tuńczyka,
- makaron pane,
- parmezan,
- oliwa, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Pokroić cebule na małe kawałeczki i smarzyć na oliwie.
W międzyczasie w osobnym naczyniu smarzymy obskórkowane pomidory (jak ktoś nie ma obsesji dietetycznej spoooro oliwy). Podsmażoną cebulę wrzucamy do sosu. Teraz czas na czosnek, sól, pieprz i bazylię. Następnie pokrojone pieczarki odpocimy na patelce, po czym do sosiku. W momencie kiedy skumulowany zapach bazylii i czosneczku dochodzi naszych nozdrzy, wrzucamy tuńczyka.
Ugotowany makaron przerzucam do rzaroodpornego naczynia, na to sosik i trochę parmezanu. Piec 10-15 minut. No i danie gotowe.
Uwagi:
Ortodoksyjni smakosze past znaleźliby pare uchybień gatunkowych. Mój kolega rodowity florentczyk, którego raczyłem tą potrawą chwalił ją wielce w obecnym krztałcie, toteż nie jest tak źle.
I jeszcze dobra rada, w kwestii parmezanu. Jest on tak ważny w pascie jak panierka w schaboszczaku. dlatego warto się trochę natrudzić i poszukać prawdziwego.
W Warszawie można go dostać w Mini Europie. Przestrzegam przed polską podróbką. W woreczku, w nagłych przypadkach.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 porcje |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | b-lu |