Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
- makaron farfalle (kokardki),
- śmietana min. 22% ok. 100-150 ml,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżka masła,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Na patelnie (najlepiej teflonową), wrzucamy szpinak, może być jeszcze zamrożony, roztapiamy go i podsmażamy kilka minut, nastepnie dodajemy łyżkę masła, zgnieciony czosnek i smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Do tego wsypujemy ugotowany al dente makaron farfalle (kokardki). Mieszmy, ściągamy z ognia i podajemy posypany parmezanem.
Jak podawać?
Podawać z białym, półwytrawnym schłodzonym winem.
Uwagi:
Polecam kupować tylko makaron produkcji włoskiej. Dlaczego? Bo jest najlepszy na świecie.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | średnio |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Marcin |