Rafaello z kruszonką - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
- 3 szkl. mąki,
- 2 jajka,
- 1 margaryna,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szkl. cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 łyżki śmietany.

Krem:
- 4 jajka,
- 1 masło roślinne,
- 3 czubate łyżki mąki,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 szkl. cukru,
- 1 litr mleka.

Kruszonka:
- mała paczka wiórków kokosowych.

Jak przyrządzić?

Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części [2 duże i 1 mała (na 1/2 blachy)]. Upiec placki tak, aby się zarumieniły (ok. 10 min.)

Krem: Masło, cukier, cukier waniliowy rozpuścić, ale nie gotować. Wystudzić i dodać 4 całe jajka. Ubić mikserem i dodać mąkę.
Mleko zagotować, wlać zmiksowane składniki i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając.

Kruszonka:
Mniejszy placek (1/2 blachy) jeszcze ciepły pokruszyć i zmieszać z wiórkami kokosowymi.

Połowę gorącego kremu wlać na placek, przykryć drugim, resztę wlać na drugi i posypać kruszonką.

Uwagi:

Najlepszy jest następnego dnia (jak zmięknie).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Kalorycznośćdużo
AutorGRUBCIO

Rafaello z kruszonką: Podobne przepisy

Rafaello z kruszonką: wypróbuj również

Kuleczki rafaello

... Kuleczki rafaello możesz przygotować samodzielnie i jak się okazuje nie jest to wcale zbyt trudne. Jeśli uwielbiasz kokos, to nie powinnaś się dłużej zastanawiać. Zaskocz rodzinę i znajomych. Przygotuj wyjątkowy deser w wyjatkowo krótkim czasie. ...

dawno temu

Ciasto drożdżowe z kruszonką

... . W jaki sposób zrobić ciasto drożdżowe? Przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz przepis na wyśmienite ciasto drożdżowe posypane słodką kruszonką. Zanim to jednak nastąpi, warto jest poznać składnik, któremu zawdzięczamy tak wyśmienity smak ...

dawno temu

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

... pysznegociasta z rabarbarem. Zapoznając się z poniższym przepisem, nie tylko dowiesz się, jak zrobić wypiek z omawianym warzywem, lecz także poznasz tajemnicę przyrządzania kruszonki do ciasta. Przepis ... na ciasto rabarbaroweDo ...

dawno temu

Przepis na jabłecznik

... Pyszna szarlotka to ten rodzaj deseru, którego nie sposób sobie odmówić. Urzeka w nim miękkie ciasto, wilgotna masa jabłkowa i słodka kruszonka. Taki rarytas, choć kaloryczny, to jednak ma tę zaletę ... śmietankowych lub waniliowych na wierzchu. ...

dawno temu

Desery, których nie musisz piec!

... kilka przepisów na ciasto bez pieczenia! Rafaello z krakersami Kto powiedział, że słodkie malutkie rafaello można tylko kupić od baletnicy z reklamy? Najlepsze kokosowe ciasto wyjdzie i tak w domowych ...

dawno temu

Wśród ciast na świątecznym stole – pyszna drożdżówka

... . twarożek, czy budyń. Dla tych, którzy cenią w nim oszczędność środków, mogą udekorować je makiem, czy kruszonką, zaś do masy wpleść słodkie rodzynki, orzechy, migdały, czy kawałki czekolady. Ciasto ... tradycyjny przepis to ciasto drożdżowe ze ...

dawno temu

Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym

... Kulinarnych Inspiracji ciąg dalszy. Tym razem na stole królowała polędwiczka z jabłkiem. Jabłka uwielbiam w każdej postaci. Surowe lub podane jako deser, pieczone, z kruszonką, bakaliami i lodami ...

dawno temu

Ciasta wegańskie

... na nie pokrojony w kostkę rabarbar. Pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut. Jeśli nie jesteście fanami kwaskowatego rabarbaru, proponuję wypróbować przepis na wegańskie ciasto drożdżowe z wiśniami, kruszonką ... ziemniaczanej, cukier waniliowy ...

dawno temu

Jak upiec wiosenne ciasto z rabarbarem?

... uniwersalnej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 łyżeczki soli kuchennej, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 80 g śmietany. Składniki (kruszonka): 125 g mąki uniwersalnej, 50 g brązowego ... się za kruszonkę. Zmieszaj mąkę, brązowy cukier, sól ...

dawno temu

Ciasteczka śmietankowe

... kruszonka. Zagnieć ciasto energicznymi ruchami, przykryj i odstaw do schłodzenia. Krok 4: Podziel ciasto na dwie porcje. Zagnieć je szybko, aby było sprężyste. Rozwałkuj. Krok 5: Do wykrajania ...

dawno temu

Dodatki do ciast

... . I tak: przygotowując marcepan, wystarczy połączyć ze sobą pokruszone migdały, cukier i olejek migdałowy. Pyszną kruszonkę np. do szarlotki bądź sernika uzyskamy, łącząc stopione masło, mąkę ...

dawno temu

Deser z malin

... można sobie podarować również pod postacią słodkiej kaszy manny czy po prostu jogurtu waniliowego. Można więc napełniać nimi wysokie pucharki posypując kolejne warstwy owoców kruszonką. ...

dawno temu

Wartość odżywcza migdałów

... daniowych. Te w postaci zmielonej, świetnie sprawdzą się jako składnik smacznej kruszonki do ciast, a te w płatkach będą stanowić element dekoracyjny deserów. Świetnym rozwiązaniem jest również zastosowanie ...

dawno temu

Płatki kukurydziane

... . Kolejnym wartym polecenia rozwiązaniem może być także posypanie płatkami szarlotki. Aby przygotować taką pyszną kruszonkę, wystarczy ubić białka jajek z cukrem, a następnie wsypać do masy płatki ...

dawno temu

Zapiekane jabłka

... masło oraz sól i zagniatamy kruche ciasto. Kiedy już uzyska ono odpowiednią konsystencję, wycinamy kształt, który zakryje nam górę owocu bądź też posypujemy owoc ciastem, tworząc tradycyjną kruszonkę ...

dawno temu

Wyniki konkursu jejKuchni - Popisz się Przepisem!

... bloga Every Cake You Bake wyróżniła: Nagroda główna - Muffingirl - Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką - „...za piękne zdjęcie, ciekawy opis i historię przepisu, dzięki której dowiedziałam ...

dawno temu

Pomysł na niedzielny obiad, czyli 7 dni dylematów pani domu

... z talerzy. Sylwia wzięła dokładkę. Za chwilę poproszę Antosia, żeby pomógł mi pokroić szarlotkę z kruszonką. Jest naprawdę dobrze. 28759 Kiedy szukam pomysłu na obiad czasem zaglądam tu>> Artykuł powstał we współpracy z marką Zagrodowy ...

dawno temu

Powiązane Tematy