Składniki:
Ciasto:
- 3 szkl. mąki,
- 2 jajka,
- 1 margaryna,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szkl. cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 łyżki śmietany.
Krem:
- 4 jajka,
- 1 masło roślinne,
- 3 czubate łyżki mąki,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 szkl. cukru,
- 1 litr mleka.
Kruszonka:
- mała paczka wiórków kokosowych.
Jak przyrządzić?
Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części [2 duże i 1 mała (na 1/2 blachy)]. Upiec placki tak, aby się zarumieniły (ok. 10 min.)
Krem: Masło, cukier, cukier waniliowy rozpuścić, ale nie gotować. Wystudzić i dodać 4 całe jajka. Ubić mikserem i dodać mąkę.
Mleko zagotować, wlać zmiksowane składniki i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając.
Kruszonka:
Mniejszy placek (1/2 blachy) jeszcze ciepły pokruszyć i zmieszać z wiórkami kokosowymi.
Połowę gorącego kremu wlać na placek, przykryć drugim, resztę wlać na drugi i posypać kruszonką.
Uwagi:
Najlepszy jest następnego dnia (jak zmięknie).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo |
Autor | GRUBCIO |