Składniki:
Ciasto:
- 2 szkl. mąki,
- 30 dkg margaryny,
- 1/2 szkl. cukru pudru,
- 4 jajka,
- 3 łyżki śmietany,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy,
- pół słoika dżemu,
- 25 dkg bakalii (szczególnie orzechy włoskie i rodzynki).
Krem:
- 4 łyżki cukru,
- 2 żółtka,
- cukier waniliowy,
- 2 łyżki mąki,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 0,5 l mleka,
- 1 kostka masła lub margaryny,
- sok z 1 cytryny,
- starta skórka z połowy cytryny.
Jak przyrządzić?
Mąkę wymieszać z pr. do pieczenia, posiekać z margaryną, dodać cukier, żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Zagnieść dość luźne ciasto. Rozłożyć je równomiernie na 2 identycznych blachach, posmarować cienką warstwą dżemu, a na wierzch ułożyć ubitą pianę z białek i dwóch łyżek cukru. Posypać posiekanymi bakaliami. Piec 15 min. każdy placek. Pozostawić do wystygnięcia.Krem:Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną, wymieszać z 1 szkl. mleka. Drugą szkl. mleka zagotować, wlać żółtka wymieszane z mąką i gotować do zgęstnienia. Masło utrzeć mikserem i proporcjami dodawać ostudzony budyń. Do utartego kremu dodać sok i skórkę z cytryny. Krem włożyć pomiędzy dwa, wcześniej przygotowane, placki.
Uwagi:
Jak ktoś lubi mało kremu może go zrobić z połowy porcji.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | grubcio |