Składniki:
- 50 dkg mielonego mięsa indyczego lub indyczo-cielęcego lub indyczo-wieprzowego,
- 2 bułki,
- 1/2 l mleka,
- pęczek natki pietruszki,
- sos sambal (taka przyprawa, jak się uda komu dostać),
- sól, pieprz, papryka słodka w proszku, maggibułka tarta,
- cebula,
- 2 jajka,
- ew. czosnek (ale to bez sosu sambal),
- olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Bułki kroimy na kawałki i zalewamy zimnym mlekiem. Czekamy, aż napęcznieją. Odcedzamy (ściskając w dłoniach, tak średnio mocno).Mięsko do miski, do mięska dodajemy jajka, drobniutko pokrojoną cebulkę, pietruszkę,odcedzone bułki, 1-2 łyżki (płaskie) bułki tartej, sól, pieprz (sporo), ew.sos sambal (ostrożnie, ostry), kilka kropel maggi, szczyptę papryki w proszku.
Wyrabiamy na jednolitą masę. Próbujemy, czy dość doprawiona.
Dłońmi umoczonymi w zimnej wodzie formujemy zgrabne placuszki i kładziemy na rozgrzany dość mocno olej. Smażymy na złoto, osączamy na papierowym ręczniku. Dobre na ciepło i na zimno.
Potrzebne przybory:
To, co każdy ma w kuchni, oczywiście patelnia.
Uwagi:
Doskonale smakują z sosem pieczarkowym (ok. 50 dkg pieczarek ścieramy na tarce jak ogórki na mizerię, dusimy na maśle lub margarynie, aż zmiękną, dolewamy trochę wody, solimy, pieprzymy, dodajemy vegety, odrobinę maggi, zagęszczamy 2 łyżeczkami mąki rozprowadzonymi wcześniej w pół szklanki zimnej wody. Na koniec dodajemy 1-2 łyżki śmietany). Ciepłym sosem polewany ciepłe kotleciki.
Dla uczciwości podaję, że jest to przepis Marka Niedźwiedzkiego, bardzo wart rozpowszechnienia.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 porcje |
Autor | KrysiaMisia |