Uważaj na popularne MIELONKI. Najgorszej jakości mięso to nie jedyna ich wada
Mielone konserwy czy klopsy ze słoika często zawierają mniej niż 10 proc. mięsa, za to mnóstwo chemii.
Moda na hamburgery przywędrowała do nas z Ameryki. Oryginalne zrobione są z wysokiej klasy mięsa wołowego, te sprzedawane w polskich sieciach sklepowych – z niewielkiej ilości mięsa, skórek i tłuszczów oraz dodatków chemicznych.
Popularne mielonki czy klopsy ze słoiczka często zawierają mniej niż 10 proc. mięsa, za to mnóstwo odpadków powstałych przy jego oddzielaniu oraz konserwantów oznaczonych literą E. Nie dajmy się nabrać na hasła typu „domowa kuchnia”. Pamiętajmy, że E250 może powodować powstawanie w organizmie związków rakotwórczych, natomiast E450 zmniejsza wchłanianie wapnia.
Zobaczcie, na co uważać, wybierając gotowe produkty powstałe z mięsa mielonego.
Źródło zdjęć: Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze