Uważaj na popularne MIELONKI. Najgorszej jakości mięso to nie jedyna ich wada

Mielone konserwy czy klopsy ze słoika często zawierają mniej niż 10 proc. mięsa, za to mnóstwo chemii.

Moda na hamburgery przywędrowała do nas z Ameryki. Oryginalne zrobione są z wysokiej klasy mięsa wołowego, te sprzedawane w polskich sieciach sklepowych – z niewielkiej ilości mięsa, skórek i tłuszczów oraz dodatków chemicznych.

Popularne mielonki czy klopsy ze słoiczka często zawierają mniej niż 10 proc. mięsa, za to mnóstwo odpadków powstałych przy jego oddzielaniu oraz konserwantów oznaczonych literą E. Nie dajmy się nabrać na hasła typu „domowa kuchnia”.  Pamiętajmy, że E250 może powodować powstawanie w organizmie związków rakotwórczych, natomiast E450 zmniejsza wchłanianie wapnia.

Zobaczcie, na co uważać, wybierając gotowe produkty powstałe z mięsa mielonego.

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Jakie konsekwencje może mieć całkowite zrezygnowanie z CUKRU? Jak ZMIENIĆ imię i nazwisko? Nie zawsze jest to możliwe Tak wygląda najbrzydszy pies świata Swędzenie ustanie natychmiast. Zobacz niezawodny sposób na przykre objawy ukąszeń Drewniana deska działa antybakteryjnie. Ale nie możesz jej moczyć i myć w zmywarce Jej historia ma zachęcać do przeszczepów. Na swoje serce czekała 7 lat Oto, co dzieje się w płucach palacza! Eksperyment fizyka i... Marcina Prokopa ENERGICZNA Natasza Urbańska promuje swoją płytę. Przesadziła z ekspresją? Niewygodne szpilki? Posłuchaj rad stylistki Rosjanie nabijają się z AMERYKAŃSKIEJ GWIAZDKI. Przesadzili? ANJA RUBIK jako dresiara w klipie Doroty Masłowskiej! Oczyszczają organizm, odchudzają. PRZYPRAWY, których nie może zabraknąć w kuchni