Składniki:
60 dag mielonego mięsa, 2 cebule, kilka ząbków czosnku, jajko, namoczona bułka, sól, pieprz, zielenina, mąka, olej, koncentrat pomidorowy, papryka słodka, chilli.
Jak przyrządzić?
Do mięsa dodajemy jajko, odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek, zieleninę i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić tak, by masa się nie rozpadała.Przy pomocy łyżki formułować małe kulki i obtaczać je w mące. Następnie obsmażać je na oleju na złoty kolor .W osobnym garnku podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojone w cienkie paski papryki, doprawić do smaku i rozmieszać z koncentratem lekko rozcieńczonym wodą.Można dodać pół kostki rosołowej. Do całości włożyć pulpety i zagotować.
Potrzebne przybory:
patelnia, garnek.
Jak podawać?
Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Do tego polecam surówki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | EDITH |