Szyszki ryżowe
KAROLINA • dawno temuNic nie smakuje lepiej jak samodzielnie wykonany słodki poczęstunek. Nawet najbardziej ekskluzywne sklepy nie mają w swoim asortymencie naszego ulubionego ciasta drożdżowego babcinej roboty albo puszystych pączków z nadzieniem z róży, które tak znakomicie smaży nasza mama. Niestety nie zawsze mamy możliwość poznania receptury przyrządzania tych przysmaków, a nawet wiedząc, w jaki sposób powstają, osiągany przez nas rezultat pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście istnieją przepisy dla początkujących kucharzy, które są nie tylko bardzo łatwe do zrobienia, ale także przyrządzone dania smakują nawet najbardziej wybrednym amatorom słodyczy. Jednym z nich jest przepis na szyszki ryżowe. To niezwykle prosty sposób na wniesienie odrobiny słodkiej przyjemności do twojego jadłospisu, a przygotowanie poczęstunku razem z dziećmi stanie się źródłem wielkiej frajdy. Zobacz, jak zrobić szyszki ryżowe, a także, w jaki sposób można wykorzystać ryż w kuchni.
Przepisy z ryżu
Chociaż najpopularniejszym produktem skrobiowym w tradycji kuchni polskiej są ziemniaki, to wpływy innych kultur kulinarnych sprawiły, że coraz bardziej jesteśmy otwarci na zastępowanie ich makaronem czy też ryżem. Co więcej, jest pewien zestaw potraw, w których trudno obyć się bez wskazanych produktów. Przepisy z ryżu są zatem coraz częściej wykorzystywane w codziennym życiu, a różnorodność form, w jakich może on występować, pozwala nam na szybkie przyrządzenie wielu smacznych potraw. Ryż świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i na słono. Dość wspomnieć aromatyczny ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem albo sycące risotto. Poza tym wskazać można wiele odmian, które pozwalają nam na wybór odpowiadający naszym zapotrzebowaniom.
Ryż można poddawać różnorodnej obróbce termicznej. Zazwyczaj w naszej kuchni pojawia się on w postaci gotowanej, jednakże któż z nas w dzieciństwie nie jadał ryżu preparowanego? Dzisiaj ten lekki przysmak jest już trochę zapomniany, choć mając odrobinę chęci, bez problemów powinniśmy znaleźć go na sklepowych półkach. Można go wykorzystywać przy gotowaniu wielu potraw, do których zaliczyć można szereg deserów, lecz również dania mięsne, jak pulpety drobiowe. Jednym ze smaczniejszych wydań są ryżowe szyszki. Ich wykonanie zajmuje naprawdę niewiele czasu i nie jest kosztowne, a potrafi przywołać wspomnienie smaków z dzieciństwa. Szyszki z ryżu bardzo dobrze sprawdzają się w roli poczęstunku dla dzieci i dorosłych, a łatwość ich przechowywania powoduje, iż można zabrać je ze sobą do szkoły, pracy albo na piknik. Jeżeli chcesz sprawić swoim bliskim przyjemność, nie trać czasu i już teraz zapoznaj się z przepisem na szyszki ryżowe.
Przepis na szyszki ryżowe
Zanim rozpoczniesz wykonywanie przepisu na szyszki z ryżu preparowanego, upewnij się, że posiadasz:
- 10 dag ryżu preparowanego,
- 40 dag cukierków krówek,
- 125 g masła,
- 20 g kakao.
Cukierki krówki należy pokroić na drobne elementy i razem z masłem podgrzać dla uzyskania jednolitej masy. Następnie trzeba dodać do niej kakao, dobrze łącząc wszystkie składniki.
Do masy należy dosypać preparowany ryż i szybko zacząć formować rękoma szyszki. Najłatwiej jest to robić, gdy składniki są ciepłe. Jeżeli masa będzie kleiła się do rąk, wystarczy opłukać je pod bieżącą zimną wodą.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze