Jak przyrządzić smaczny sos kurkowy?
EWA ROSIECKA • dawno temuPyszny, lekki i prosty w wykonaniu. Taki właśnie jest sos kurkowy. To doskonałe uzupełnienie makaronów, ryby czy mięsa, można nim polać też kaszę lub kluski śląskie. Do tego pięknie pachnie i aby go przyrządzić, nie potrzebujemy trudno dostępnych składników. Co zrobić, żeby sos kurkowy nie był gorzki? Ile gotować i z czym podawać? Sprawdź!
Jak zrobić sos kurkowy?
Sezon na kurki w Polsce rozpoczyna się w maju i trwa do listopada. W sklepach te smaczne grzybki możemy dostać od września. Smak kurek jest delikatny, lekko pieprzny, jednak bywa też gorzki.
Co zrobić, aby pozbyć się tej goryczki? Gorzki smak kurek często wynika z ich zbyt długiego przechowywania. Aby uniknąć goryczki, nie powinniśmy mrozić ich dłużej niż 3 miesiące.
Można też uniknąć gorzkiego smaku poprzez blanszowanie grzybów przed zamrożeniem, ponieważ wysoka temperatura zapobiega powstawania goryczy. Do wody warto dodać cukier lub sól, dzięki czemu ścianki grzybów pozostaną jędrne i nie rozpadną się.
Sos kurkowy — przepis
Jak zrobić sos kurkowy? Będziesz potrzebować:
- 200 g kurek;
- 4 duże ząbki czosnku;
- 1 cebula;
- 100 g śmietany 30% (około 0,3 szklanki);
- 3 łyżki masła (najlepiej klarowanego);
- 2 łyżki soku z cytryny;
- 0,5 łyżeczki soli;
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego;
- garść świeżego tymianku;
- szczypta oregano.
Do sosu możemy wykorzystać kurki świeże lub mrożone. Jeśli decydujemy się na drugą opcję, w pierwszej kolejności powinniśmy je rozmrozić. Najlepiej zrobić to w sposób naturalny — pozostawiając je na talerzu w kuchni.
Po rozmrożeniu przekładamy grzybki na sitko i delikatnie przelewamy zimną wodą, po czym suszymy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki.
Jeśli kurki są świeże, myjemy je zimną wodą, na sitku, czyścimy z trawy i ziemi. Po oczyszczeniu, suszymy przy pomocy ręcznika papierowego i tak, jak w przypadku kurek mrożonych — kroimy je na małe kawałki.
Sposób przygotowania:
1. Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę drobno siekamy, czosnek kroimy w plasterki.
2. Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy przez około 5 minut, do zarumienienia.
3. Na patelnię wrzucamy kurki oraz tymianek. Smażymy przez około 7 minut.
4. Dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny. Mieszamy.
5. Zmniejszamy gaz pod patelnią, dodajemy śmietankę, po minucie wyłączamy.
6. Sos podajemy z ugotowanym makaronem, najlepiej spaghetti i gotowe!
Pulpety w sosie z kurek
Składniki na pulpety:
- 500 g mięsa wieprzowego mielonego;
- 1 mała cebula;
- 1 jajko;
- 4 łyżki bułki tartej;
- 1 ząbek czosnku;
- 2 łyżki masła;
- mąka;
- natka pietruszki;
- sól;
- pieprz ziołowy i zwykły.
Składniki na sos z kurek:
- 500 g kurek;
- 0,5 cebuli;
- 200 ml śmietanki 30%;
- 2 łyżki masła;
- natka pietruszki;
- sól.
Sposób wykonania:
1. Do dużej miski wkładamy mięso mielone, wbijamy do niego jajko, posypujemy bułką tartą i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
2. Cebulę drobno kroimy i smażymy na maśle. Siekamy pietruszkę i wrzucamy, razem z cebulą do mięsa.
3. Posypujemy przyprawami, z całości wyrabiamy ciasto i formujemy kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące i smażymy na brązowo na maśle.
4. Podlewamy pulpety wodą (0,75 szklanki)i gotujemy przez około 10 do 15 minut, aż część wody wyparuje.
5. W drugiej patelni na rozgrzanym maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy kurki i smażymy razem, aż kurki puszczą wodę i sok.
6. Po 10 minutach podlewamy śmietanką i trzymamy jeszcze chwilę na zmniejszonym ogniu.
7. Na koniec dosypujemy 1 łyżkę natki pietruszki i w miarę potrzeby dosalamy.
8. Sosem zalewamy pulpety, mieszamy ze sobą i odstawiamy na chwilę. Gotowe.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze