Składniki:
- makaron (tylko z nazwy spaghetti) rurki albo jakieś inne fantazyjne kształty,
- wędzony boczek (ilość wg. uznania),
- kubeczek śmietany,
- starty (ostry) ser żółty,
- 2 żółtka,
- przyprawy.
Jak przyrządzić?
1. Gotujemy makaron
2. Kroimy boczek w kostkę i smażymy na dużej patelni.
3. Do naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy żółtka i ser. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem (koniecznie świerzo zmielonym).
4. Do boczku dodajemy śmietanę i odsączony makaron i lekko podgrzewamy (aż stopi się ser).
Potrzebne przybory:
Duża patelnia. Zręczne palce.
Uwagi:
Danie najlepiej podawać na świeżo, ale odgrzewane także smakuje wybornie.
Najlepiej podać razem z sałatką lub świerzą surówką (makaron niestety zapycha).
Do tego dania preferuję szampana (dziwne, ale pasuje).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | abigail |