Spaghetti a la Carbonara

Przepis kulinarny

Składniki:

- makaron (tylko z nazwy spaghetti) rurki albo jakieś inne fantazyjne kształty,
- wędzony boczek (ilość wg. uznania),
- kubeczek śmietany,
- starty (ostry) ser żółty,
- 2 żółtka,
- przyprawy.

Jak przyrządzić?

1. Gotujemy makaron
2. Kroimy boczek w kostkę i smażymy na dużej patelni.
3. Do naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy żółtka i ser. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem (koniecznie świerzo zmielonym).
4. Do boczku dodajemy śmietanę i odsączony makaron i lekko podgrzewamy (aż stopi się ser).

Potrzebne przybory:

Duża patelnia. Zręczne palce.

Uwagi:

Danie najlepiej podawać na świeżo, ale odgrzewane także smakuje wybornie.

Najlepiej podać razem z sałatką lub świerzą surówką (makaron niestety zapycha).

Do tego dania preferuję szampana (dziwne, ale pasuje).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4 porcje
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt30 zł
Autorabigail

Spaghetti a la Carbonara: Podobne przepisy

Spaghetti a la Carbonara: wypróbuj również

Powiązane Tematy