Spaghetti z czosnkiem i oliwą, czyli jak jeść zdrowo i smacznie
ALICJA • dawno temuZdrowotne właściwości czosnku i oliwy z oliwek znane są od dawna. Czosnek od wieków stosowany jest w walce z nadciśnieniem tętniczym. Z kolei oliwa z oliwek, według najnowszych doniesień, przyspiesza metabolizm i obniża poziom cholesterolu. Spaghetti z czosnkiem i oliwą to smaczne danie łączące w sobie cudowne właściwości obu składników. Przepis poniżej.
Składniki:
- 600 g makaronu spaghetti,
- 3 ząbki drobno posiekanego czosnku,
- ¼ szklanki oliwy z oliwek,
- kilka kawałków suszonych pomidorów,
- pieprz
- sól morska,
- 1/3 szklanki nasion (dowolnych),
- starty parmezan.
Sposób przyrządzenia
Ugotuj makaron al dente i odcedź. Na małej patelni przysmaż ziarna nasion na złoty kolor (dzięki temu wydobędziesz z nich aromat). Do głębokiej patelni wlej oliwę z oliwek i usmaż na niej czosnek na szklisty kolor. Dodaj sól i pieprz. Następnie wrzuć pomidory (możesz je wcześniej drobno pokroić). Na koniec dodaj makaron. Całość dokładnie wymieszaj. Przed podaniem posyp spaghetti prażonymi nasionkami i parmezanem. Przyozdób natką pietruszki.
Spaghetti można przyprawić szczyptą bazylii.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze