Słodycze i wysokotłuszczowe pokarmy sprzyjają objawom depresji
PAULA • dawno temuLudzie, którzy stosują dietę bogatą w produkty przetworzone i wysokoenegretyczne narażają się na wyraźny wzrost ryzyka depresji. Do takich wniosków doszli naukowcy z University College London.
Grupa badaczy kierowana przez dr Tasnime Akbaraly odkryła, że spożywanie pełnowartościowej diety, bogatej w warzywa, owoce i ryby może efektywnie zapobiegać wystąpieniu objawów depresji u osób w wieku średnim.
Badania opublikowano w listopadowym wydaniu British Journal of Psychiatry.
Naukowcy przebadali 3 486 londyńczyków, których średnia wieku to 55 lat. Każdy z uczestników badania wypełnił kwestionariusz na temat swoich upodobań żywieniowych oraz występowania objawów typowych dla zaburzeń depresyjnych.Osoby, które spożywały pełnowartościową dietę były mniej podatne na wystąpienie objawów depresji, podczas gdy konsumenci pokarmów wysokoprzetwarzanych mieli znacznie więcej tychże symptomów.
Zdrowa dieta w połączeniu z unikaniem palenia papierosów - czynnego oraz biernego, dbanie o aktywność fizyczną i zachowanie zdrowej wagi ciała może zapobiec rozwojowi depresji.
Wyniki naszych badań sugerują, że spożywanie owoców, warzyw oraz ryb stanowi ochronę przed objawami depresji, podczas gdy dieta bogata w przetworzone mięso, czekoladki, słodkie desery, smażone jedzenie, ratyfikowane zboża oraz wysokotłuszczowe produkty mleczne może zwiększyć podatność na objawy depresyjne - twierdzą autorzy badania.
Naukowcy zwracają uwagę na znaczenie niektórych składników odżywczych w diecie, takich jak:
- antyoksydanty w warzywach i owocach
- kwas foliowy, którego wysoki poziom jest na przykład w brokułach, kapuście, szpinaku czy warzywach strączkowych
- wysokonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w rybach
google_protectAndRun("ads_core.google_render_ad", google_handleError, google_render_ad);
Źródło: physorg.com
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze