Ketchup
ALICJA • dawno temuKetchup to jeden z najpopularniejszych dodatków do kanapek,
pizz i hamburgerów. Czy ten wytwarzany na skalę przemysłową sos pomidorowy jest
zdrowy? Jak przyrządzić ketchup w domu?
Likopen
Oprócz licznych konserwantów i zagęszczaczy, ketchupy
posiadają likopen (E160d). Jest to organiczny związek chemiczny o
właściwościach przeciwutleniających. Stosowany jest w profilaktyce miażdżycy i nowotworów. Najwięcej łatwo przyswajalnego likopenu zawierają przeciery
pomidorowe. Dlatego wybierając ketchup zwróć uwagę, czy został wyprodukowany na
bazie przecieru czy koncentratu pomidorowego.
Skład ketchupu
W ketchupach znajdują się: woda, przecier lub koncentrat
pomidorowy, ocet, cukier, warzywa, regulator kwasowości, substancje
konserwujące oraz substancje zagęszczające.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze