Przepis na sałatkę z pomarańczy i awokado
ALICJA • dawno temuPomarańcze są źródłem witaminy C, kwasu foliowego i potasu. Awokado, uprawiane od wieków przez Indian jako afrodyzjak, zawiera łatwo przyswajalny i zdrowy dla serca tłuszcz. Umieszczenie tych dwóch składników w sałatce podniesie jej walory smakowe i właściwości zdrowotne. Nie czekaj i zabierz się do przyrządzania popularnej w Hiszpanii sałatki!
Składniki
- 2 pomarańcze,
- 2 awokado,
- 2 pomidory,
- mała cebula,
- 25 g płatków migdałowych,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka octu winnego,
- sok z 1 cytryny,
- łyżka posiekanej natki z pietruszki,
- kilka czarnych oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia
Obierz pomarańcze i pokrój je w plastry. Umyte pomidory pokrój na ósemki. Przekrój awokado na pół i usuń za pomocą łyżeczki pestki. Obierz je ze skórki i pokrój w plastry. Ułóż wszystkie składniki na półmisku. Przygotuj sos. Połącz ze sobą oliwę z oliwek, ocet winny, sok z cytryny, natkę pietruszki, sól i pieprz. Polej całość sosem. Na wierzchu ułóż pokrojoną w piórka cebulę. Posyp całość płatkami migdałowymi i oliwkami. Przed podaniem włóż sałatkę do lodówki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze