Awokado to owoc tropikalny pochodzący z Meksyku. Jego miąższ przypomina konsystencję masła, a to za sprawą dużej zawartości tłuszczu. Nie należy się jednak przejmować, bo jest to tłuszcz łatwo przyswajalny, zdrowy. Awokado odgrywa ważną rolę w pożywieniu człowieka, jest bogate w białko, błonnik i witaminy. Świetny składnik sałatek i dipów.
Składniki:
miks sałat,
pół opakowania sera camembert,
pomidor,
pół awokado,
5 orzechów włoskich,
1 twarda gruszka,
2 łyżeczki soku z cytryny.
Dip:
pół awokado,
3 łyżki oliwy z oliwek,
łyżeczka ostrej papryki w proszku,
sól,
ewentualnie łyżka wody,
1 łyżeczka soku z cytryny.
Jak przyrządzić?
Ser camembert pokroić w kostkę.
Z awokado wyjąć pestkę, wydrążyć miąższ i pokroić w grube półplasterki, skropić łyżeczką soku z cytryny.
Gruszkę obrać, pokroić i skropić łyżeczką soku z cytryny.
Orzechy rozdrobnić na mniejsze kawałki.
Umytą i osuszoną sałatę rozłożyć w salaterce, dodać gruszkę, awokado, pomidor i posypać orzechami.
Miąższ z drugiej połówki awokado zmiksować z oliwą z oliwek, łyżeczką soku z cytryny i ewentualnie łyżeczką wody, jeśli jest za gęsty.
Dip przyprawić solą i ostrą papryką.
Jak podawać?
Przed podaniem sałatkę delikatnie wymieszać z dipem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 18 zł |