Kilka pyszności z awokado
ISABELLE • dawno temuW niektórych krajach owoc awokado nazywany jest "owocem maślanym", ze względu na dużą zawartość tłuszczów. Z tego też powodu, a także ze względu na dużą zawartość białka, owoc stanowił namiastkę mięsa w długich podróżach morskich. Miąższ awokado stanowi bardzo ceniony produkt odżywczy, gdyż składem znacznie się różni od innych owoców. Posiada około 30% łatwo przyswajalnego tłuszczu, około 2% białka, karoteny, witaminę C, witaminy E,K,H,PP, wszystkie witaminy z grupy B, natomiast prawie zupełnie nie ma w nim cukrów. Awokado jest bardzo specyficzne w smaku – poznaj pyszne przepisy z awokado.
Owocowy koktajl
Na początek proponuję koktajl z awokado i gruszką, który może być składnikiem śniadania bądź lunchu. Jest zdrowy, pełen witamin i białka oraz niezwykle sycący, ale jednocześnie nie tuczący. Doskonały dodatek do śniadania i smaczny zamiennik nie do końca zdrowej kawy.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado,
- ½ szklanki osuszonego, delikatnego tofu,
- 1 szklanka niesłodzonego soku gruszkowego,
- 2 łyżki miodu,
- ½ łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii,
- 2 szklanki kostek lodu.
Przygotowanie:
Awokado należy przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, a następnie pokroić miąższ w kostkę. Wrzuć wszystko do blendera i zmiksować. Otwórz pokrywę i wrzuć tofu, sok gruszkowy, miód, wanilię i miksuj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj następnie lód i jeszcze raz włącz blender, aby go pokruszyć. Wlej napój do szklanek i podawaj od razu.
Guacamole z bekonem
Nazwą guacamole określamy sos meksykański, w skład którego wchodzi awokado, limonka oraz sól. Istnieją różne rodzaje guacamole, które mogą się różnić składnikami – niektóre zawierają pomidory, cebulę, czosnek, paprykę chili, czy kolendrę. Najczęściej sos ten występuje w parze z tortillą, chociaż w kuchni meksykańskiej stosowany jest z większością przystawek. Dzisiejszy przepis zawierać będzie jeszcze… boczek! Nie odrzucaj od razu tej propozycji – nawet jeśli ty nie będziesz tego jadła, możesz poczęstować swojego mężczyznę!
Składniki:
- 5 pasków średniej grubości boczku,
- 3 średniej wielkości dojrzałe awokado (przeciąć na pół i wyjąć pestki),
- pół średniej cebuli (posiekać na grubsze plastry),
- 2 lub 3 chili bez pestek,
- 1 duży, dojrzały pomidor (pokrojony w grubsze plastry),
- ¼ szklanki świeżej kolendry (grubo posiekanej),
- sól do smaku,
- 2 łyżki świeżego soku z limonki.
Przygotowanie:
Na dużej patelni należy usmażyć boczek, odwracając od czasu do czasu, aż kawałki staną się kruche i rumiane (około 10 minut). Odsącz tłuszcz papierowym ręcznikiem. Wyłóż miąższ awokado do dużej miski i rozgnieć. Dodaj teraz boczek, przyprawy, chili i cebulę. Wymieszaj delikatnie. Dopraw solą i dodaj sok z limonki. Dodaj też pomidora i wymieszaj. Mieszanka powinna uzyskać konsystencję w miarę gładką – nie licząc kawałków boczku. Pastę przechowywać w lodówce. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze