Koktajl z awokado
KAROLINA • dawno temuWydaje się, że nie zawsze doceniamy smak i możliwości kulinarne, jakie dają nam owoce. Niektórzy twierdzą, że smakują one najlepiej, gdy są zjadane zaraz po zerwaniu z krzaka, w czym może być sporo prawdy. Na pewno pamiętasz wyśmienity smak truskawek albo porzeczek, które bezpośrednio trafiały do twojej buzi, by stać się źródłem prawdziwej kulinarnej przyjemności. Co jednak z owocami, które spotkać możemy tylko w sklepach? I chociaż istnieje teoria, zgodnie z którą powinniśmy jeść tylko to, co rośnie w naszym rejonie, to jednak wydaje się, że słuszniejsze jest czerpanie z feerii smaków i kolorów pochodzących z całego świata. Najlepszą wskazówką jest tutaj rozwaga i złoty środek, a nie wstrzemięźliwość. Warto zatem sięgać po owoce egzotyczne, których co prawda nie mamy przyjemności jeść prosto z krzaka, ale dzięki kilku trikom możemy sprawić, że na długo zapamiętamy ich wyjątkowy smak. Jeżeli myślałaś o tym, by włączyć do swojej diety więcej owoców albo też po prostu lubisz je jeść, poświeć chwilę i przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego więcej na temat owoców awokado, a także poznasz recepturę przyrządzania z nich koktajlu.
Owoc awokado
Chyba każda z nas podczas zakupów spotkała się z awokado. Ten egzotyczny owoc pochodzi z rejonu Meksyku, gdzie występuje w stanie naturalnym. Posiada on nie tylko wyjątkowy i charakterystyczny smak, lecz także imponujący wygląd. Duża zielona jagoda o żywym kolorze świetnie nadaje się na ozdobę naszej kuchni czy stołu. Oprócz tego wskazać można kilka rodzajów odmian różniących się między sobą nie tylko wyglądem, lecz także wartościami odżywczymi. Trzeba jednak już na początku zaznaczyć, że owoc awokado nie jest typowy w smaku. Ten, kto spodziewa się słodyczy zbliżonej chociażby do melona albo arbuza, może się mocno rozczarować. Jedną z głównych właściwości awokado jest duża zawartość tłuszczu. W jednym owocu ¾ wartości kalorycznej dostarczają same tłuszcze jednonienasycone. Oprócz tego po skorzystaniu z przepisów na awokado dostarczysz swojemu organizmowi znaczną ilość błonnika, witamin z grupy B, E, K, a także potas. Z tego względu część osób decyduje się na zastąpienie masła właśnie awokado, zwłaszcza że udowodniono, iż takie postępowanie zmniejsza ilość złego cholesterolu we krwi. Co ciekawe, na bazie awokado można przygotować wiele posiłków, w czym z oczywistych względów przoduje kuchnia meksykańska. Interesujące jest także to, że zazwyczaj awokado serwuje się w postaci surowej. Gotowanie jest możliwe tylko w przypadku niektórych odmian. Jaki jest najłatwiejszy sposób na awokado? Zobacz, jak na jego bazie zrobić pyszny koktajl owocowy.
Przepis na koktajl z awokado
Do zrealizowania przepisu na koktajl z awokadobędziesz potrzebowała:
- 2 dojrzałych owoców awokado,
- 1 małej limonki,
- 2 łyżek cukru,
- 4 kostek lodu.
Sposób przygotowania:
Owoce awokado obieramy ze skórek i wyjmujemy z nich pestki. Następnie wystarczy pokroić je na niewielkie kawałki i rozdrobnić w blenderze. Kolejnym krokiem jest dodanie soku wyciśniętego z 1 limonki. W przeciwnym razie owoc stanie się ciemny. Teraz wystarczy dodać cukier i kawałki lodu, a następnie wszystko zmiksować. Opcjonalnie możemy dołożyć odrobinę świeżej kolendry.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze