Jak zrobić bigos, pyszny bigos?
OLIWKA . • dawno temuNadszedł weekend. W końcu masz czas, by ugotować sobie i bliskim pyszny obiad. Nie masz pojęcia co dzisiaj zrobić? A może doskonały bigos? Smaczna kapusta świeża i kiszona, kiełbasa, cebula, czerwone wino, powiodła śliwkowe. Brzmi nieźle, a smakuje znacznie lepiej. Nie pozostaje ci nic innego, jak się przekonać.
Przygotuj:
- kg kiszonej kapusty
- kg świeżej kapusty
- 5 dag suszonych grzybów
- listek laurowy
- 1,5 kg kiełbasy
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- szklanka wytrawnego wina
- 2 łyżki powideł śliwkowych
Krok 1
To przecież danie z kapusty. Zalej kiszoną niewielką ilością wody, wrzuć listek laurowy i gotuj 10 minut bez przykrycia. Po tym czasie przykryj ją i duś.
Krok 2
A teraz świeża kapusta. Poszatkuj ją, wygnieć z łyżką soli, włóż do garnka z wrzątkiem i gotuj przez kwadrans bez przykrycia.
Krok 3
By powstał pyszny bigos, musisz dodać posiekaną cebulę i suszone grzyby. Duś je pod przykryciem razem ze świeżą kapustą.
Krok 4
W tym czasie pokrój kiełbasę w kostkę.
Krok 5
Kiedy kapusta świeża i kapusta kiszona będą miękkie, połącz je, dodaj mięso, powidła oraz piepz i duś do miękkości.
Krok 6
Jak zrobić bigos? To nie takie trudne, prawda? Pozostało ci tylko wlać wino i jeszcze chwilę podgotować pyszny obiad. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze