Pyszne burgery
REDAKCJA JEJŚWIAT.PL • dawno temuW ciągu ostatnich miesięcy burgery znacząco zyskały na popularności w Polsce, mimo iż są znane w naszym kraju już od około 20 lat. To typowo amerykańskie danie w wersji tradycyjnej jest wykonywane z mięsa wołowego, ale Polacy chętnie decydują się również na inne wersje burgera – francuską (z serem camembert i rukolą), meksykańską lub wegetariańską. Duża dowolność w doborze składników sprawia, że burgery to uniwersalne danie, które można dopasować do swoich osobistych preferencji. Przekonaj się o tym sama, przygotowując burgery z łososia lub burgery podpiekane.
Łososiowe burgery
Składniki:
- filet z łososia (0,5 kg),
- sól i pieprz (lub marynata do ryb),
- cytryna,
- bułki pszenne,
- czosnek,
- rukola,
- pomidorki koktajlowe,
- kilka łyżek majonezu.
Umyj łososia, dopraw pieprzem i solą, skrop rybę cytryną i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie usmaż łososia na patelni lub grilluj przez kilka minut. Przekrój bułki na pół i podgrzej je w rozgrzanym piekarniku. Wewnętrzną część dolnej połówki bułki posmaruj sosem z majonezu i czosnku, po czym ułóż listki rukoli. Na sałacie połóż mięso łososia i posmaruj sosem majonezowym. Całość zwieńcz połówkami pomidorków koktajlowych i przykryj drugą połówką bułki. Burgery gotowe!
Podpiekane burgery
Składniki:
- 0,5 kg tofu lub mięsa mielonego (indyk),
- łyżka oliwy,
- żółtko,
- zioła prowansalskie,
- pietruszka,
- sól i pieprz,
- bułki (grahamki),
- pomidor,
- awokado,
- miks sałat,
- czerwona cebula,
- kilka łyżek musztardy,
- kilka łyżek keczupu,
- kilka łyżek majonezu,
- papryka w proszku.
Dopraw tofu lub mięso mielone do smaku, dodaj oliwę, zioła, żółtko i posiekaną pietruszkę. Uformuj kotlety i dokładnie obsmaż je po obu stronach. Umyj sałatę, pokrój cebulę i pomidora w plasterki. Obierz awokado i pokrój je w kostkę. Teraz czas na sos – wymieszaj musztardę, majonez i keczup, dopraw całość papryką w proszku. Przekrój grahamki na pół, podsmaż je lekko na patelni. Posmaruj sosem dół bułki, połóż na niego sałatę, kotlet, plasterek cebuli i pomidora. Na wierzch połóż sos i udekoruj całość małymi kawałkami awokado. Przykryj burgera drugą połową bułki – jest już gotowy do jedzenia. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze