Łosoś z serem
KAROLINA • dawno temuZ biegiem czasu nasze kulinarne upodobania ulegają zmianie, o czym doskonale zdajemy sobie sprawę, gdy ogarnia nas dziwna ochota na spróbowanie śledzi po żydowsku bądź też nie możemy się oprzeć smakowi zielonych oliwek. Należy zauważyć, że obok upodobań smakowych pewne zmiany zachodzą także w naszym codziennym życiu, co bezpośrednio rzutuje na nasze codzienne menu. Doskonałym przykładem obrazującym taką sytuację jest założenie rodziny. Wraz ze związaniem się na stałe z bliską osobą, nawet kiedy jeszcze nie planujemy dzieci, przychodzi nam obowiązek przyjmowania gości. Wówczas uświadamiamy sobie, że miska wypełniona chipsami albo solonymi paluszkami nie wystarczy i nerwowo poszukujemy jakiegokolwiek przepisu na łatwe przystawki. Świetnie w roli niewielkiego zimnego poczęstunku sprawdzają się ryby w różnych postaciach. Na szczególną uwagę zasługuje tu jedna z nich, jaką jest wyśmienity łosoś. Okazuje się, że bazując na nim, możemy puścić wodze fantazji kulinarnej i przygotować całą masę pysznych potraw. Zanim jednak zaczniemy przeprowadzać eksperymenty w kuchni, dobrze jest poznać podstawowe przepisy. Dziś czas odkryć nowy smak w postaci łososia z serem.
Dania z łososia
Zanim dowiemy się, co możemy na bazie łososia przygotować, warto poznać choćby pokrótce, z jakim produktem żywnościowym mamy do czynienia. Dania z łososia są bardzo różnorodne, jednakże dzięki wyjątkowemu składnikowi, który się w nich znajduje, można przypisać im pewne stałe przymioty. Po pierwsze, łosoś jest rybą dość tłustą, co nie oznacza, że należy go unikać w trakcie walki ze zbędnymi kilogramami. Potrawy z łososia są zarazem bardzo zdrowe, ponieważ dostarczają naszemu organizmowi dużą ilość kwasów omega-3, a także witaminy D. Należy także zaznaczyć, żeprzepisy kulinarne z łososia na ogół dotyczą osobników hodowlanych, a nie tych żyjących na wolności, dlatego też ich wartość odżywcza może być różna. Co może zdziwić wielu wielbicieli tej ryby, okazuje się, że jej mięso może posiadać kolor nie tylko różowy czy czerwony, lecz także biały. Bez względu na to, jak będzie wyglądał zakupiony przez nas okaz, możemy go grillować, smażyć, piec albo gotować. Doskonale sprawdza się on w postaci roladek, jak i pasty rybnej na kanapki. Kawałki łososia mogą być również dodawane do zupy rybnej, jak i występować w formie farszu do naleśników bądź pierogów. Co więcej, wybrany kawałek możemy uwędzić bądź też razem z warzywami i sosem sojowym zjeść na surowo. Ciekawym zestawieniem jest także łosoś z serkiem. Poniżej znajdziesz przepis na łososia serwowanego w ten sposób.
Przepis na łososia
Do przygotowania łososia z serem będziesz potrzebowała:
- wędzonego fileta z łososia,
- sera camembert,
- 2 łyżek śmietany,
- soli,
- pieprzu,
- szczypiorku,
- cytryny.
Do rondelka wkładamy śmietanę oraz dodajemy do niej drobno pokrojony ser camembert. Całość gotujemy, aby oba składniki utworzyły jednolitą konsystencję. Sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy do ostygnięcia.
Filet z łososia kroimy na drobne kawałki, które następnie wkładamy do ostudzonego sosu. Całość delikatnie mieszamy, aby mięso ryby nie rozdrobniło się na mniejsze kawałki. Danie podajemy na zimno, dodając do ozdoby pokrojony szczypiorek, a także ćwiartki cytryny.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze