Duszony łosoś
ALICJA • dawno temuBezspornie łosoś uznawany jest za jeden z najzdrowszych
gatunków ryb. Zawiera uzdrawiające tłuszcze i co ważne, obala mit dotyczący
zdrowego jedzenia. Smaczne i zdrowe może iść w parze, a na dowód przepis
na duszonego łososia z jabłkiem i cebulą.
Przepis na łososia
- 1 kg fileta z łososia,
- 3 cebule pokrojone w krążki,
- ½ szklanki startego korzenia selera,
- 2 łyżeczki majeranku,
- skórka z dwóch cytryn (sparzona i starta w drobne wiórki),
- 2 kwaśne jabłka,
- ½ szklanki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia
Filet z łososia przypraw solą, pieprzem, majerankiem i posyp
skórką z cytryny. Ułóż kawałki ryby w brytfance. Posyp 1/3 selera, polej olejem
i przykryj krążkami z cebuli. Ponownie posypać majerankiem, solą, pieprzem,
skórką cytrynową i selerem. Jabłka umyj, obierz i wydrąż gniazda nasienne.
Pokrój w plastry i przykryj nimi rybę. Posyp solą, pieprzem, majerankiem,
skórką i selerem. Przykryj całość i gotuj przez kwadrans na wolnym ogniu, aż cebula
zmięknie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze