Czosnek - cudowny sposób na podniesienie odporności
8. Czosnek - naturalny antybiotyk
Czosnek przez wielu zielarzy, jak i zwolenników medycyny naturalnej uznawany jest za cud natury. Badania naukowe potwierdziły jego przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe właściwości. Dodatkowo czosnek stosowany jest przy wielu innych dolegliwościach, tj. zapalenie stawów czy astma. Trudno jest przecenić wartość zdrowotną czosnku i bardzo dobrym pomysłem jest włączenie go do diety na stałe.
7. Czosnek podnosi odporność
Gdy dopada cię przeziębienie czy grypa, spróbuj zjeść ząbek czosnku. Badania naukowe wykazały, że zwiększa on liczbę komórek odpowiedzialnych za walkę z bakteriami i wirusami, a w konsekwencji przeziębienia mają łagodniejszy przebieg, a objawy przechodzą szybciej.
6. Czosnek pomaga zwalczyć stres
Stresujący tryb życia powoduje spadek odporności i zwiększa ryzyko zapadnięcia na infekcje górnych dróg oddechowych. Kiedy organizm jest w permanentnym stresie, traci swe właściwości obronne. Badania wskazują, że jedzenie czosnku powoduje zmniejszenie stresu oraz zmęczenia. Wpływa on na funkcjonowanie nadnerczy, które produkują mniej hormonu stresu, a w konsekwencji układ odpornościowy pracuje wydajniej.
5. Dodatkowe właściwości czosnku
Badania potwierdzają, że oprócz działania antybakteryjnego i przeciwwirusowego, czosnek obniża ciśnienie krwi oraz reguluje ilość cholesterolu. Dodatkowo, dwusiarczan allilu, który wchodzi w skład czosnku, pomaga zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych.
4. Dynamiczny duet – czosnek plus cynk
Związki siarki zawarte w czosnku stanowią niezwykle silną broń w walce z przeziębieniem i grypą. Dodatkowo pozwalają na lepsze wchłanianie cynku, który podnosi odporność. Cynk znajdziesz w produktach pełnoziarnistych, takich jak brązowy ryż, makaron czy pieczywo. Kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z szynką i kilkoma plasterkami czosnku to dobry sposób, aby połączyć te dwa cenne składniki.
3. Zachowaj ostrożność
Większość ludzi może spożywać czosnek i nie powoduje to u nich negatywnych efektów zdrowotnych – z wyjątkiem nieświeżego oddechu. Ale jeśli przyjmujesz lekarstwa, które rozcieńczają krew, lub jesteś przed operacją, nie spożywaj czosnku, gdyż również powoduje on rozrzedzenie krwi. U niektórych ludzi czosnek może spowodować bóle żołądka, gdyż jest dość ciężkostrawny.
2. Sposoby na nieprzyjemny zapach
Jest kilka sposobów na to, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust po zjedzeniu czosnku. Oto kilka z nich:
1. Ile czosnku jeść?
Zalecana dzienna porcja świeżego czosnku wynosi około 4 g (1-2 ząbki). Czosnek można dodawać do sałatek, kanapek, a nawet mleka. Słynne mleko z miodem i czosnkiem to popularny napój walczący z przeziębieniem i grypą. Jeśli nie możesz jeść surowego czosnku z powodów zdrowotnych, spróbuj dostępnych w aptece czosnkowych tabletek.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze