Artykuł sponsorowany
Japoński sos teriyaki jest w Polsce mało znany. A szkoda, bo cudownie podkreśla smak pieczonej albo grillowanej ryby lub mięsa. Trochę słony, trochę słodki, bogaty w różne smaki… Zawiera sos sojowy, słodkie wino ryżowe mirin oraz cukier lub miód. Łosoś zamarynowany w takim sosie jest bardzo delikatny i smakuje nawet dzieciom. Jeśli dodasz do tego delikatnie uprażone ziarno sezamu oraz liście świeżej kolendry, otrzymasz bardzo eleganckie danie, które zachwyci gości.
Składniki:
- 400 g świeżego łososia,
- sól morska,
- pieprz świeżo zmielony,
- 3 łyżki sosu teriyaki,
- oliwa,
- ząbek czosnku,
- ziarno sezamu,
- liście kolendry,
- dymka,
- ryż basmati.
Łososia pokrój na kawałki, oprósz solą i pieprzem, polej sosem teriyaki i skrop oliwą. Dodaj zmiażdżony czosnek i wszystko wymieszaj. Odstaw w miseczce do lodówki na 15 minut. Po tym czasie ułóż łososia w naczyniu do zapiekania, które wcześniej należy wysmarować oliwą. Piecz z opcją grilla w 200° C przez około 6 minut, aż się ładnie zarumieni. Wyjmij naczynie z piekarnika i odwróć kawałki na drugą stronę. Znowu piecz 2–3 minuty, do zrumienienia. Na talerzu gotowego łososia oprósz uprażonym na suchej patelni sezamem, liśćmi kolendry i dymką pokrojoną na 4-centymetrowe kawałki. Podawaj z ryżem basmati, przygotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Autor: Ola Krzyżanowska
//
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze