Fettuccine z pomidorem i kaparem
ISABELLE • dawno temuDzisiejszy przepis będzie zawierał makaron fettuccine i kapary – ciekawe połączenie godne słonecznej Italii. Niektóre z nas kategorycznie odrzucają makaron z powodu jego tuczących właściwości. Ale jest też druga strona medalu – makaron to także doskonałe źródłem energii, ponieważ zawiera dużo węglowodanów. Poza tym bez pasty nie istniałaby kuchnia włoska! Znasz makaron fettuccine? Sprawdź, jakie pyszne danie można zrobić z jego dodatkiem!
Włoskie fettuccine
To jeden z popularniejszych rodzajów makaronu, znany i dostępny w sklepach oraz restauracjach na całym świecie. Są to długie wstążki, które pasują do całej gamy sosów. Po włosku "fettuccine" znaczy "małe wstążki" i w rzeczywiście na talerzu makaron przypomina stosik wstążek. Zamiast fettuccine niektórzy producenci małe wstążki nazywają "fettuccini". Tak czy inaczej, fettuccine spokrewnione są z tagliatelle – innym rodzajem makaronu wstążkowego. Komponuje się on głównie z lekkimi i średnimi sosami, takimi jak pomidorowe czy kremowe (w zależności od upodobań). Makaron robi się z pszenicy durum, co nadaje mu grubość i sprężystość, kiedy jest odpowiednio ugotowany. Z reguły gotuje się go w wersji al dente. Podobnie, jak przy innych makaronach, gotując fettuccine można dodać odrobinę oliwy z oliwek, by makaron się nie skleił. Świeże wstążki mają lekki, jajeczny smak. Popularne są zwłaszcza wiosną w tych restauracjach, gdzie makaron robiony jest własnoręcznie. Podaje się wówczas łyżkę do makaronu, by łatwiej było go zjeść. Zdarza się, że do makaronu dodaje się suszony szpinak, który nadaje mu unikalny kolor i smak. Fettuccine stanowi bazę do słynnego fettuccine Alfredo (ciężki, kremowy sos z parmezanem). Niekiedy (w wersji amerykańskiej) wzbogaca się go o kawałki warzyw lub kurczaka.
Włoska pasta z fettuccine
Podany przepis zawiera nieco inne składniki, z pewnością ciekawe i bardzo zdrowe.Pasta z kaparem i pomidorem jest niesamowicie świeża i chrupiąca. Zobacz sama!
Składniki:
- ½ szklanki oliwy z oliwek,
- ¼ szklanki małych kaparów,
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 duże ząbki czosnku (pokrojone w cienkie plasterki),
- 250 g cienkich plasterków szynki (pokrojonej we wstążki),
- 2 pomidory (grubo posiekane),
- ½ łyżeczki zgniecionej papryki,
- 1 łyżka drobno pokrojonej bazylii,
- 300 g fettuccine,
- świeżo starty parmezan (do serwowania).
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. W małej misce wymieszaj mąkę z kaparami i przenieś do sita, strząśnij nadmiar mąki. Wrzuć kapary na olej i smaż na dużym ogniu, delikatnie potrząsając patelnią, aż kapary staną się chrupiące i złote, czyli około 3 minut. Odłóż kapary na papier i odsącz tłuszcz. Dodaj czosnek na patelnię i smaż na dużym ogniu, mieszając, aż zrobi się złoty. Dodaj szynkę, oddzielając każdy kawałek, i smaż jakąś minutę, aż się zaróżowi. Dodaj pomidory i zmielony pieprz i smaż na małym ogniu do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać. Następnie wymieszaj z bazylią. Tymczasem w garnku z wrzącą osoloną wodą, ugotuj makaron, aż będzie al dente. Odsącz, po czym wrzuć makaron z powrotem do garnka i polej go wcześniej przygotowanym sosem. Trzymaj na ogniu, aż sos się zagęści. Podawaj w miseczkach z chrupiącymi kaparami. Na sam wierzch posyp do smaku parmezanem. Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze