Pyszne gofry ziemniaczane
OLIWKA . • dawno temuTen przepis na gofry jest dobry dla wszystkich, którzy nie mają dziś ochoty na słodycze, ale chętnie zjedliby coś wyjątkowego. Gofry ziemniaczane to naprawdę wielki hit. Podaje się je z pikantnym twarożkiem i ulubionymi dodatkami. Nie ma lepszego pomysłu na kolację.
Przygotuj:
- 40 dag ziemniaków
- cebulę
- 3 jajka
- 25 dag mąki
- 250 ml maślanki
- 250 ml śmietany
- sól
- pieprz
- proszek do pieczenia
- olej
1. Najpierw musisz ugotowaćziemniaki w mundurkach, obrać je i zemleć.
2. Pyszne gofry będą miały charakterystyczny smak dzięki cebuli. Obierz ją i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3. Z białek ubij sztywną pianę.
4. Przepis na gofry ziemniaczane mówi, że powinnaś teraz zmieszać maślankę, śmietanę i żółtka, a następnie dodać do nich masę ziemniaczaną i cebulę.
5. Pora na doprawianie, użyj soli i pieprzu.
6. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta na gofry.
7. Bardzo ostrożnie wlej pianę z białek.
8. Jak zrobić gofry ziemniaczane? Teraz już wiesz. Pozostało ci tylko posmarować foremki w gofrownicy olejem i wlać do każdej z nich dwie łyżki ciasta. Piecz 4–8 minut, w zależności od mocy urządzenia. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze