Pyszne gofry ziemniaczane



Ten przepis na gofry jest dobry dla wszystkich, którzy nie mają dziś ochoty na słodycze, ale chętnie zjedliby coś wyjątkowego. Gofry ziemniaczane to naprawdę wielki hit. Podaje się je z pikantnym twarożkiem i ulubionymi dodatkami. Nie ma lepszego pomysłu na kolację.
Przygotuj:
- 40 dag ziemniaków
- cebulę
- 3 jajka
- 25 dag mąki
- 250 ml maślanki
- 250 ml śmietany
- sól
- pieprz
- proszek do pieczenia
- olej
1. Najpierw musisz ugotowaćziemniaki w mundurkach, obrać je i zemleć.

2. Pyszne gofry będą miały charakterystyczny smak dzięki cebuli. Obierz ją i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3. Z białek ubij sztywną pianę.
4. Przepis na gofry ziemniaczane mówi, że powinnaś teraz zmieszać maślankę, śmietanę i żółtka, a następnie dodać do nich masę ziemniaczaną i cebulę.
5. Pora na doprawianie, użyj soli i pieprzu.
6. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta na gofry.
7. Bardzo ostrożnie wlej pianę z białek.
8. Jak zrobić gofry ziemniaczane? Teraz już wiesz. Pozostało ci tylko posmarować foremki w gofrownicy olejem i wlać do każdej z nich dwie łyżki ciasta. Piecz 4–8 minut, w zależności od mocy urządzenia. Smacznego!

Najnowsze

Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze