Tapas – z czym to się je?
PATRYCJA • dawno temuTapas nie jest daniem, a raczej niewielką przekąską serwowaną do piwa czy wina. Takie przekąski podawane mogą być na ciepło lub zimno, są wytrawne albo słodkie. Tapas jest również określeniem wielkości porcji, bo jako tapas może być podawana mniejsza wersja obiadowego dania. Pod tą nazwą mogą kryć się różnorodne potrawy począwszy odmarynowanych oliwek, katalońskiej szynki i małych kanapeczek, poprzez sałatki, np. z owocami morza, aż po kawałek ryby, klopsiki z mielonego mięsa czy potrawkę z duszonego królika. W hiszpańskich restauracjach i barach często to samo danie można zamówić zarówno w postaci tapas, jak i normalnej, dużej porcji.
W Hiszpanii tapas jada się zazwyczaj wczesnym popołudniem albo w ramach kolacji. Tapas jest też dobrym rozwiązaniem na upalne dni, gdy apetyt jest mniejszy, ponieważ małą porcję jedzenia po prostu łatwiej skonsumować.
Skąd pochodzi tapas?
Na początku tapas były serwowane w Andaluzji, ale z czasem rozpowszechniły się również w pozostałych regionach i dziś można je zamawiać na terenie całej Hiszpanii.
Skąd się wzięła ta nazwa? Samo słowo „tapa”, gdyż „tapas” to liczba mnoga, oznacza szczyt, pokrycie lub pokrywkę. Kiedyś na terenach południowej Hiszpanii rozpowszechnił się zwyczaj przykrywania kielichów z winem plastrem szynki, co miało chronić trunek przed kurzem i owadami. Wiele osób za pomysłodawcę tapas uznaje właściciela zajazdu, w którym zatrzymał się w trakcie podróży król Alfons X. Oberżysta podobno jako pierwszy, serwując napój swemu władcy, przykrył go szynką. Pomysł niezwykle się spodobał i szybko rozpowszechnił, a do szynki zaczęto dołączać również inne składniki, jak pieczywo czy oliwki. W rezultacie w lokalach serwujących tapas zyski zaczęły znacznie wzrastać.
Powodzenie tego specyficznego sposobu jedzenia po hiszpańsku polega na tym, że pasuje on doskonale do, modnego obecnie, szybkiego i nieformalnego spożywania posiłków. Choć dla turystów jedzenie w nowo odwiedzanych miejscach stanowi rytuał, prawdą jest, że tapas nie wymagają etykiety ani dużo czasu, w przeciwieństwie do korzystania z tradycyjnych restauracji.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze