Pieczone ziemniaki - jak zrobić, by były pyszne?
OLIWKA . • dawno temuZiemniaki są nieodłącznym elementem polskiego obiadu. Najczęściej je gotujemy i zjadamy w postaci piure, czasami robimy dzieciom przyjemność i smażymy frytki. Tymczasem najzdrowiej jest ziemniaki upiec. Tak przyrządzone są po prostu pyszne. A robi się je naprawdę łatwo. Jedyny minus to dosyć długi czas pieczenia. Ale są rzeczy, na które warto czekać.
Krok 1
Bardzo dokładnie umyj ziemniaki w letniej wodzie.
Krok 2
Widelcem zrób w skórce dziurki, by para wodna mogła się wydostać na zewnątrz.
Krok 3
Osusz ziemniaki papierowym ręcznikiem.
Krok 4
Delikatnie natrzyj skórkę ziemniaka olejem. Najlepiej użyć do tego oliwy z oliwek, bo jest zdrowa.
Krok 5
Skórkę musisz też dobrze posypać solą.
Krok 6
Rozgrzej piekarnik do 250 i włóż ziemniaki na ruszt.
Krok 7
Niestety teraz musisz się uzbroić w cierpliwość i poczekać 90 minut.
Krok 8
Sprawdź widelcem czy ziemniaki są miękkie. Powinien przeniknąć aż do samego środka bez większego oporu.
Krok 9
A teraz chwila rozkoszy. Wyjmij ziemniaki, przekrój na pół, ułóż na talerzu, dodaj soli i pieprzu i jedz. Oczywiście możesz też przygotować różne dodatki. Chociażby warzywa czy rybę. Pieczone ziemniaki bedą jeszcze lepsze, jeśli dodasz do nich oregano i kminek.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze